Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Kastri için brifing

Kastri için brifing

Kastri Plan Tadilatı Sorumlusu Şehir Plancısı - Mimar Nuray Gürsoy, Belediye Başkanı, meclis üyeleri ile Kastri İmar Platformu temsilcilerine brifing Verdi.

Erdek Kastri imar planı olarak bilinen bölgede, devam eden imar sorununun çözümü için başlatılan arayışlar devam ediyor.
Erdek Kastri Plan Tadilatı Sorumlusu Şehir Plancısı-Mimar Nuray Gürsoy, belediyenin meclis toplantı salonuda bir araya geldiği Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi belediye meclis üyeleri, Kastri İmar Platformu temsilcileriyle bir araya geldi. 
Toplantının amacı Kastri bölgesinde plan tadilatını üstlenen firmanın yetkilisi Şehir Plancısı - Mimar Nuray Gürsoy`un, bölgede yıllardır devam eden sorunun çözümü için bilgilendirmede bulunmasıydı.
Şehir Plancısı - Mimar Nuray Gürsoy`un verdiği brifingden önemli notlar:
"Belediye Meclisinizin 6 Haziran 2012 tarih ve 28-29-30-31-32-33 sayılı gündemlerinde görüşülen plan tadilatı taleplerine ilişkin dosyalar ve yazınız incelenerek müellif görüşüm 18 Temmuz 2012 günü yazımla İmar Komisyonu`na sunulmuştur.
Şöyle ki; 
28 No`lu Belediye Meclisi Kararı; Kastri Mevkii ilave revizyon imar planı kapsamında enerji nakil hatları (ENH) güzergahı ve trafo yerlerinin işlemesine ilişkin plan tadilatı önerisi incelenmiştir. Belediye Meclisinin 5 Aralık 2005 tarih ve 39 sayılı kararı ile onaylanıp yasal askı süresi tamamlanarak yürürlüğü girmiştir. Onaylı plana istinade 3194 Sayılı İmar Kanunu`nun 18. Madde uygulama çalışmaları yapılmış olup, Belediye Encümeninin 11 Aralık 2007 tarih ve 543 sayılı gündeminde parselasyon planları kesinlik kazanarak 9 Nisan 2008 tarihinde Tapu Sicil Müdürlüğü`nde tescil edilmiştir. Onaylı planlarda, kurum görüşü doğrultusunda kısmen konut adalarında ayrılan 11 adet ve yaklaşık 4000 M2 olan trafo alanları kurumun son görüşüne göre sayısı arttırılmıştır (18 Adet). Ancak, alanları yarı yarıya küçülterek yeşil alanlarda ayrılması önerilmiştir. 
`İmar adaları yollar ve yeşil alanların dengelemesi ve müstakil parsellerin oluşmasını kolaylaştırması amacıyla, Temel Eğitim Alanı ve Teknik Okul olarak ayrılan bölgede yol kaldırılması, terminal alanının batı cephesinin genişletilmesi, ENH değişikliğinden dolayı oluşacak yol miktarlarının dengelenmesinin amacıyla, askeri kampın doğusundaki adalarda plan kararlarını bozucu nitelikte olmayan kısa mesafeli yolların kaldırılması, dini tesis ve Pazar alanı kullanımlarının batısında ve güneyindeki imar adalarında yol ve yeşil alanların dengelenmesini sağlanması, müstakil parsellerin oluşmasını kolaylaştırması ve bahçe duvarlarının korunması amacıyla yol ve cephe hattı değişiklikleri, Harita Kampının kuzeyinde ve doğusundaki imar adalarında yol ve yeşil alanların dengelenmesinin sağlanması, mevcut sitelerin eski imara göre ayrılmış mülkiyetlerine (bahçe duvarlarına) çekilmesi yapılmıştır.`
2005 tarihinde onaylı plandan sonra belediye meclis kararı ile onaylanan plan değişiklikleri de (akaryakıt istasyonu ve yol yeşil alan değişikliği) işlenmiş olup onaylı olduğu için öneri tadilat sınırına alınmamıştır. Parselasyon planları planın bütününü içerdiğinden son kararların belirtilmesi ihtiyacı duyulmuştur.
29 No`lu Karar; Anıt ağaç olarak tescil edilen ağaçların plana işlenmesine ilişkin konu, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu`nca Anıt Ağaç olarak tescil edilen 2 adet tescilli ağaçların yeri imar planına işlenmiştir.
30 No`lu Karar; 2. derece ulaşım aksı olan söz konusu yol 20 metrelik ana arterin trafik yükünü azaltacak nitelikte devamlılığı olan bir güzergah olarak planlanmıştır.
31 No`lu Karar; İmar ada hattının bahçe duvarlarına uygun şekilde geçirilmesine ilişkin plan tadilatı mülkiyet durumlarının korunarak mevcut uygulamaya uyulması ve müstakil parsellerin oluşturulmasına kolaylık sağlayacak nitelikte olması göz önünde bulundurularak gerekli tadilatlar yapılmıştır.
32 No`lu Karar; İller Bankası tarafından onaylanan planda önerilen yola göre uygulama yapıldığı ve kaldırılan yolda mahreç alındığı belirtilerek eski plandaki şekliyle korunmasına ilişkin plan tadilatı yapılması talebi incelenmiş olup söz konusu talebin mülkiyet durumlarının korunarak mevcut durumun uygulanmasını kolaylaştırması nedeniyle plan tadilatı yapılmıştır.
33 No`lu Karar; Askeri alan ile konut adası arasında düzenlenen yolun gereksiz olduğu gerekçesi ile kaldırılmasına iliştin plan tadilatı yapılması talebi incelenmiş olup gereksiz olarak görülen yolun ara bağlantı yolu olması, farklı iki kullanımı ayırıcı nitelikte olması nedeleriyle uygun görülmemiştir.
Senelerce süre gelen ve parselasyon aşamasında sürekli iptali söz konusu olan parselasyon planlarında mevcut sitelerin mülkiyet durumlarının korunarak mevcut uygulamaya uyulması isteği doğrultusunda ve müstakil parsellerin oluşturulmasına kolaylık sağlayacak yol kaldırımları yapılmıştır. Bir yandan da oluşmuş mülkiyet sınırlarının korunması amacıyla da bazı yollar genişletilmiştir. Tadilat sonucunda plan bütününde arazi kullanım oranlarına baktığımızda enerji nakil hattının kaydırılması nedeniyle askeri alan büyüklüğünde, dini tesis alanında, Pazar alanında, belediye hizmet alanında azalma olmuştur. Belediye hizmet alanındaki, azalan miktar karşılığı olarak terminal alanının batı cephesinin genişletilmesi yapılarak kamu ortaklık payının değişmemesi sağlanmıştır. Yine yol kaydırılması nedeniyle ticaret alanında çok az bir miktar artış olmuştur. Onaylı planlarda, kurum görüşü doğrultusunda kısmen konut alanlarında ayrılan 11 adet ve yaklaşık 4000 M2 olan trafo alanları, kurumun son görüşüne göre sayısı arttırılmış (18 adet) ancak alanları yarı yarıya küçülterek yeşil alanlarda ayrılmıştır."
Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan`ın başkanlık yaptığı toplantıya AKP`li belediye meclis üyelerinden Turhan Gün, M. Decan Eraslan, Sabri Çağlar, CHP`den Sedat Ülgay, Levent Karabacak, Nimet Kalafat, Çetin Gül, Fatih Payal, Kastri İmar Platformu Başkanı Ecz. Sedat Önder, Erdek Belediyesi İmar İşleri Müdürü Çağrı Şınığ ile bölgede arsası bulunan vatandaşlar katıldı. 
Erdek Belediye Başkanı Aysan, toplantının sonunda CHP`li meclis üyelerine hitaben yaptığı açıklamasında, bölgedeki sorunun çözümü için, mecliste oy birliği ile olmak kaydıyla her şeye açık olduğunu vurgulayıp toplantıyı bitirdi. Taygun Ertan


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli