Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Kazı evi bölgesindeki ağaçlar kesildi, ortalık karıştı

Kazı evi bölgesindeki ağaçlar  kesildi, ortalık karıştı

Daskyleion kazı evinin yer aldığı bölgedeki ağaçlar, Anıtlar Yüksek Kurulundan izin almaksızın kesilmiş Bandırmaya bağlı Ergili Köyünün Hisartepe mevkiinde yer alan Daskyleion ören yerine ait kazı evinin bulunduğu yöredeki çok sayıdaki ağacın K

Daskyleion kazı evinin yer aldığı bölgedeki ağaçlar, Anıtlar Yüksek Kurulu`ndan izin almaksızın kesilmiş!
Bandırma`ya bağlı Ergili Köyü`nün "Hisartepe" mevkiinde yer alan Daskyleion ören yerine ait kazı evinin bulunduğu yöredeki çok sayıdaki ağacın Köy Muhtarlığı tarafından kestirilmesi çevreciler ve Daskyleion kazı heyeti yetkililerinin büyük tepkilerine neden oldu. Bu ağaçların, Anıtlar Yüksek Kurulu`ndan izinsiz kesildiği belirlenirken, Köy Muhtarı Ferhat Güldaş ise "Çok eski olan kızılçam ağaçlarından gelen polenler, vatandaşlarda alerjik hastalıklara neden oluyordu. Köylülerin de isteği nedeniyle devletin bazı müdürlüklerinden izin alarak kestiğimiz 30 yıllık bu ağaçların yerine 76 adet fıstık çamı dikeceğiz. Kaldı ki, bu bölge köyümüz tüzel kişiliğine ait bulunuyordu. Geçtiğimiz günlerde, bu bölgede 5 bin kişinin katıldığı Kutlu Doğum Haftası etkinliği düzenledik. Ağaçları kesmeseydik de, vatandaşlarımız, bu etkinlik sırasında alerjik hastalıklarla mı karşılaşsalardı?" dedi.
1988-2008 yılları arasında, Daskyleion kazılarını yürüten ekibin başkanı olan  Daskyleion  Onursal Kazı  Başkanı emekli Prof. Dr. Tomris Bakır ise şunları söyledi:
"20 yıl süreyle bu kazıları yürüttüm. Kesilen bu ağaçlar yalnızca bazı dönemlerde polen salgılar. Onun dışında hiçbir zararları yoktur. Benim dönemimde de muhtarlıklar, bu ağaçların kesimi için girişimlerde bulundularsa da, yetkili makamlar, bizim de yönlendirmemizle izin vermediler ve doğruyu yaptılar. Kaldı ki, Daskyleion`un da bulunduğu bu bölge, son yıllarda `doğal sit` kapsamına da alınmasıyla bölge kem arkeolojik, hem de doğal sit alanı durumuna geldi. Bu kesilen ağaçlara, Kuşcenneti`ne gelen kuşlar da yuva yapıyordu. Şimdi, kesilen ağaçların bulunduğu bu bölgede Kutlu Doğum Haftası düzenleniyor. Bu haftaya kesinlikle karşı değilim ama bu sırada orada ateşler yakılıp, yemekler pişiriliyor. Burada Daskyleion`a ait iki tarihi yapıt deposu var. Çıkacak bir yangında bu depolar yanarsa hesabını ki verecek? Bu bölgede, böyle etkinliklerin düzenlenmesi büyük risktir. Bu işin peşini bırakmayacağız. Kazı yetkilileri olarak gerekli yerlere yasal başvurularımızı yapacağız."
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli