Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

KETEM´de ücretsiz kanser taraması

KETEM´de ücretsiz kanser taraması

Ücretsiz kanser taraması için Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) veya Aile Hekimlerine başvurulması önerildi.

Ücretsiz kanser taraması için Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) veya Aile Hekimlerine başvurulması önerildi.
Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olarak açıklandı.
Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakkı Özçoban, bu çerçevede kanserden korunmanın büyük önem arz ettiğine yer verdi.
Özçoban, açıklamasının devamında şunları kaydetti: ?Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda % 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, monoton yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenler kanser görülme sıklığını arttırır. Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir. Ülkemizde kanserle olan mücadelemiz bütün toplumsal unsurların desteği ile devam edecektir. Çağımızın en ciddi hastalıklarından biri olan kanserle mücadele uzun soluklu bir maraton olup halkımızın da aktif katılımını gerektirmektedir.
Kanser taramaları
Meme Kanseri ( MAMOGRAFİ): Kadın; 40-69 yaş aralığında 2 yılda bir mamografi cihazı kullanılarak tarama yapılmaktadır.
Rahim Ağzı Kanseri ( HPV Testi): Kadın; 30-65 yaş aralığında 5 yılda bir HPV testi kullanılarak rahim ağzından sürüntü alınarak tarama yapılmaktadır.
Kolon Kanseri (Gaitada Gizli Kan Testi): Kadın + Erkek: 50-70 yaş aralığında 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılarak tarama yapılmaktadır.
Kanser taramaları için müracaat edilecek sağlık merkezleri
Meme Kanseri Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Balıkesir Devlet Hastanesi, Atatürk Devlet Hastanesi, Bandırma Devlet Hastanesi, Gönen Devlet Hastanesi, Dursunbey Devlet Hastanesi, Edremit Devlet Hastanesi.
Rahim Ağzı Kanseri: KETEM, AÇS/AP (Ana Çocuk Sağlığı/Aile Planlaması) Merkezleri, Atatürk Devlet Hastanesi, Bandırma TSM (Toplum Sağlığı Merkezi), Bigadiç TSM, Burhaniye TSM, Dursunbey TSM, Edremit TSM, Gönen TSM, Sındırgı TSM,
Kolon Kanseri: Tüm İlçelerimizdeki Toplum Sağlığı Merkezleri´ne ve Aile Hekimleri´ne başvurabilirler.?
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı