Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Kılıçdaroğlundan Sayıştay Mektubu…

Kılıçdaroğlundan Sayıştay Mektubu…

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Sayıştay raporlarının TBMM Genel Kurulundan kaçırıldığını öne sürüp, bu durumu iktidarın yetki tecavüzü olarak niteledi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Sayıştay raporlarının TBMM Genel Kurulu`ndan kaçırıldığını öne sürüp, bu durumu "iktidarın yetki tecavüzü" olarak niteledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu`nda görüşülen 2014 Yılı Bütçesi hakkında, Sayıştay raporlarıyla ilgili olarak medya kuruluşları, köşe yazarları ve bazı sivil toplum örgütü yöneticilerine mektup yazdı.
Kılıçdaroğlu`nun Sayıştay Mektubu, CHP Erdek İlçe Başkanlığı`nca gazetemize gönderildi.
Kamuoyunda Sayıştay Mektubu olarak bilinen bilgilendirmede, CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Bütçe Hakkı"nın demokrasilerde devletin yapacağı harcamaların kapsamı ve büyüklüğüne, bu harcamaların finansmanını sağlamak üzere vatandaşın ne kadar vergi ödeyeceğine, milletin kendisinin karar vermesi olduğunu ifade etti. 
Milletin bu hakkını parlamentodaki, seçilmiş temsilcileriyle bütçe kanunları çıkararak kullanabileceğini belirten Kılıçdaroğlu, "Bu hak vergilerin usulüne uygun olarak toplanıp toplanmadığı ile harcamaların kanunlara ve amacına uygun olarak yapılıp yapılmadığının denetlenmesini ve sonuçlarının parlamentoya sunulmasını da gerektirir." dedi. 
Bütçe hakkının, egemenliğin millete ait olması ilkesinin doğal bir yansıması olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Parlamen toların bütçe hakkı iktidarlar tarafından yok sayılır veya kısıtlanırsa demokrasiden, kuvvetler ayrılığından, hak ve özgürlüklerden söz edilemez." dedi.                           
Kılıçdaroğlu, 2011 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından TBMM`nin bütçe hakkını etkin bir şekilde kullanabilmesi için uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği normlarına uygun bir yapı kurulmasının öngörüldüğünü ancak AK Parti hükümetlerinin, kamu mali yönetiminde kurallılık, saydamlık ve öngörülebilirlik adına kendi dönemlerinde olanlar da dahil olmak üzere atılmış adımları birer birer yok etmeye başladığını belirtti. 
Kılıçdaroğlu, AK Parti Grubunun bu yıl da, 2012 yılı denetim raporlarının TBMM`ye gönderilmemesini önlemek amacıyla yeni bir kanun teklifini Nisan 2013`te TBMM`ye sunduğunu kaydetti.
Ancak başta CHP`nin olmak üzere, diğer muhalefet partileri ile Sayıştay denetçilerinin ve medyanın yoğun tepkisi üzerine söz konusu teklifin yasalaşması yönünde bir adım atılamadığını belirten Kılıçdaroğlu şöyle devam etti; "Ancak bu kez de iktidar, TBMM`de hiçbir uzlaşma arayışına girmeden kendi çoğunluğuna seçtirdiği Sayıştay üst yönetimini devreye soktu. Sayıştay üst yönetimi hükümetin arzusu üzerine Genel Uygunluk Bildirimi ile birlikte sunulan Sayıştay raporlarından TBMM`ye gönderilen 2012 yılı Kesin Hesap Kanunu Tasarısı`nı ilgilendiren yolsuzluk ve usulsüzlüklere ilişkin denetim bulgularını çıkardı. Böylece parlamentonun sağlıklı denetim hakkı elinden alınmış oldu.
Biz CHP olarak, milletin `Bütçe Hakkı`na 2014 Bütçesinin TBMM Genel Kurulu`nda görüşülmesi sürecinde de sahip çıkacağız. Milletimizin de bizi desteklemesini ve Meclisine emanet ettiği `Bütçe Hakkı`na sahip çıkmasını bekliyoruz. İktidarın bu yetki tecavüzü ve hak gaspını millete duyurmak da sadece bize değil vergi verenler olarak size de büyük görev düştüğüne inanıyorum." diyerek sözlerini tamamladı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli