Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Kiraya verenlere büyük uyarı

Kiraya verenlere büyük uyarı

Borçlar Kanunu´nun öngördüğü kefalet hükümlerinin yanlış uygulanmasından ötürü yüzlerce davada kiraya verenlerin mağdur olduğunu ve alacaklarını tahsil edemediğini belirten TGM TREND Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, kefalette eş muvafakatinin alınm

Borçlar Kanunu´nun öngördüğü kefalet hükümlerinin yanlış uygulanmasından ötürü yüzlerce davada kiraya verenlerin mağdur olduğunu ve alacaklarını tahsil edemediğini belirten TGM TREND Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, kefalette eş muvafakatinin alınmadığı durumlarda kefaletin hukuken geçersiz olduğunu, bu nedenle biriken alacakların tahsilinin kefilden gerçekleştirilemediğini bildirdi.
Erilkun, şunları söyledi: ?Kanunen hem adi kefalette hem de zincirleme kefaletlerde mutlaka eş muvafakati alınmalı, kefilin eşi bir boş kağıda bu kefalete rızası olduğunu kendi el yazısı ile yazmalıdır. Aksi halde Borçlar Kanunu´nun 584. Maddesi gereğince bırakınız kefilden tahsilat yapılmasını, geçersiz kefaletten ötürü kefile başvurulması bile söz konusu değildir.?
Bir büyük şekil yanlışlığına daha değinen Erilkul, kiracının tüzel kişi olduğu gayrimenkullerde şahıs adına alınan müteselsil (zincirleme) kefaletin geçerli olabilmesi için kefilin, kefil olduğu miktarı ve müteselsil kefil olduğunu kendi el yazısı yazması gerektiğini ancak bu çok önemli detayın yerine getirilmemesinden dolayı şirket kiracılı yerlerde kiraya verenin kira alacaklarını tahsil edemediğini belirtti.
Hakan Erilkun, kefalette şeklen hata yapılmasından ve eş muvafakatine dikkat edilmemesinden ötürü kiracı-kiraya veren uyuşmazlığı konulu yüzlerce davanın çözümsüz kaldığını şu sözlerle ifade etti: ?Müteselsil (zincirleme) kefalet garantilidir. Kiracının ödeme sıkıntısı olması halinde kiracıya gitmeden direkt olarak kefilden tahsilat imkanı sağlar. Ancak gerek el yazısı ile yazma ve miktar belirtme içerikli şekil şartı yerine getirilmediği gerekse eş rızası alınmadığı için kefaletin geçerli olmadığını ve bu nedenle karlı bir kiralama mal sahiplerine büyük zarar veren ve yorucu bir hukuki süreci beraberinde getiriyor.?
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Kiraya verenlere büyük uyarı
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli