Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Kırcı, AB´nin tavsiye kararına tepki koydu

Kırcı, AB´nin tavsiye kararına tepki koydu

AK Parti Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, Avrupa Parlamentosu´nun müzakereleri geçici bir süre dondurma yönündeki tavsiye kararını değerlendirdi.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, Avrupa Parlamentosu´nun müzakereleri geçici bir süre dondurma yönündeki tavsiye kararını değerlendirdi.
Kırcı, kararın hukuki bağlayıcılığı bulunmadığını ancak Strazburg´da toplanan AP Genel Kurulunda 37´ye karşı 479 oyla kabul edilen tavsiye kararın Aralık ayında toplanacak AB zirvesinde siyasi açıdan etkili olabileceği belirtti.
Avrupa Parlamentosu´nun kararına değinen Kırcı ?AP oylamasından müzakerelerin geçici olarak dondurulması kararı çıktı. Bu AP´nin bugüne kadar bir aday ülke ile olan müzakerelerin dondurulması için aldığı ilk karar. Fakat oylamadan çıkan bu sonuç bir tavsiye niteliğinde. AP´nin üç temel fonksiyonu var. Öncelikle kararlar alır. Aldığı kararların neredeyse tamamı siyasi içeriklidir, devletler için hukuksal yaptırımı yoktur. İkinci olarak, AB´nin yürütme organları olan AB Konseyi ve Avrupa Komisyonu´nu kontrol yetkisine sahiptir. Üçüncü olarak da Avrupa Komisyonu´nu seçme ve devirme yetkisine sahiptir? dedi.
Kırcı, ?Üye devletleri bağlayacak hukuki düzenlemelerin kabul edilebilmesi genel kural olarak hem Avrupa Parlamentosu ve hem de Konsey´in onayı ile mümkün olur. Bazı konularda ise sadece danışma organı niteliğindedir, görüşleri bağlayıcılık taşımaz? diye konuştu.
Türkiye´nin bu aşamada nasıl bir tepki verebileceği konusunda fikirlerini belirten Kırcı ?Kurallar gereği AP Başkanı Martin Schulz, onay süreci sonrasında belgeyi AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini´ye, AB Konseyi ve üye ülkelerin yanı sıra Türk hükümetine ve TBMM´ye de gönderecek. Ankara bu kararı yok sayarak işleme sokmadan Türkiye´nin Brüksel´deki AB Daimi Temsilciliği aracılığıyla AP´ye iade edebilir. AP´nin onayladığı karar tasarısı, hukuki bağlayıcılığı olmasa da Aralık ayındaki AB liderleri zirvesine etkisi önemli. Buradan çıkacak karar doğrultusunda Türkiye ile AB ilişkileri şekillenecek. Yani AP´nin üyelik müzakerelerini sonlandırma veya dondurma yetkisi yok ancak alınan karar, AB Konseyi ve üye ülke yönetimlerine siyasi mesaj niteliği de taşıyor. Aslında bu da en başından beri samimiyet göremediğimiz Avrupa Birliği´nin tavrını açıkça ortaya koyuyor? dedi.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli