Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Kırmızı soğana coğrafi işaret

Kırmızı soğana coğrafi işaret

Türkiye´nin kırmızı soğan ambarı olarak bilinen Erdek´e bağlı Ballıpınar Mahallesi´nde hasat başladı.

Türkiye´nin kırmızı soğan ambarı olarak bilinen Erdek´e bağlı Ballıpınar Mahallesi´nde hasat başladı.
Üreticiler 10 yıldır soğanı kilosu 1 lira
Türkiye´nin kırmızı soğan ambarı olarak bilinen Erdek´e bağlı Ballıpınar Mahallesi´nde hasat başladı. Üreticiler bu yıl bin 500 ton ürün alacaklarını bildirdiler.
1924 yılında, Yunanistan´ın Kavala ilçesi ve Kokola köyünden gelenlerin yerleştiği Ballıpınar Mahallesi ?´ Türkiye´nin Kırmızı soğan ambarı´´ olarak bilinmektedir. Köyde yaşayanların tamamına yakını, geçimlerini, kırmızı soğan üretiminden sağlamaktadır. Ballıpınar´daki bin dönümlük arazide, yılda yaklaşık bin 500 ton üretilen kırmızı soğan, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere ülkemizin her yerine satılmaktadır.

Üreticilerden Zekayi Kaya(52) şifalı bitkiler arasında sayılan kırmızı soğan´ın 10 yıldır değerinin artmadığını vurgularken şunları söyledi: ?´ Önce bir liranın üzerinde sattığımız kırmızı soğan, daha sonra bir liraya kadar düşüyor. Bu fiyat 1o yıldır böyle hep zararına çalışıyoruz. Oysaki bu soğanın faydaları saymakla bitmez. Tüm soğancılar kendi topraklarında ekip denediler ama bu soğanın kalitesine erişemediler. Sadece bu lezzeti bizim topraklarımız ve denizden gelen esinti veriyor. Oysa emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Yıllardır kilo fiyatı yerinde sayıyor.´´ifadesini kullandı.
Erdek Ticaret Odası Başkanı Mimar Özlem Sarı ise, başlattıkları girişimler sonunda ilçeye bağlı Ballıpınar Mahallesi´nde ?´mor soğan´´ balık soğanında coğrafi işaret alma konusunda son aşamaya geldiklerini belirtti. Sarı, Bu ürünün ?´coğrafi işaret´´ inde askı süresinin tamamlanmak üzere olduğunun da altını çizdi.
Erdek Ticaret Odası tarafından başlatılan girişimlerle ilgili olarak bilgi veren Ballıpınar Mahallesi eski muhtarı, şimdiki aza Necmi Sezer, konuyla kendisinin yakından ilgilendiğini belirtirken, ?Ticaret Odası ve Erdek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle bu konudaki girişimlerimiz sürüyor. Böyle bir işaretin alınmasını çok önemsiyoruz. Bu işareti aldıktan sonra soğanımızın, başka yerlerde aynı isimle satılmasını önlemek için hukuksal mücadele vereceğiz? dedi.
Haber : Ahmet Pesen



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli