Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

KOCASEYİT Gibi Mangal Kömürü Üretiyorlar

KOCASEYİT Gibi Mangal Kömürü Üretiyorlar

Balıkesirin Havran ilçesinde Çanakkale Savaşı Kahramanı Kocaseyitin acı hikayesi bu günde yaşanıyor. Hüseyin Akbulut, Kocaseyitle ortak kaderimiz piknikçiler için mangal kömürü elde edip, satarak evimizin geçimini temin ediyoruz dedi.

Balıkesir`in Havran ilçesinde Çanakkale Savaşı Kahramanı Kocaseyit`in acı hikayesi bu günde yaşanıyor. Hüseyin Akbulut, "Kocaseyit`le ortak kaderimiz piknikçiler için mangal kömürü elde edip, satarak evimizin geçimini temin ediyoruz" dedi.
 Balıkesir`in Havran ilçesinde Çanakkale Savaşı Kahramanı Kocaseyit`in yaşamındaki zor ve acı hikayesi bu günde Havran Çöplüğündeki bir alanda mangal kömürü yakılıp, üretilerek tekrar yaşanıyor.
Kütahya`nın Gediz ilçesinden mangal kömürü yakma ustası olarak götürü usulde çalışan Mangal Kömürü Yakma Ustası Hüseyin Akbulut ve Mustafa Günay, işlerini tamamladıklarında evlerine döneceklerini belirttiler.
"Havran ilçesinde Çanakkale Savaşı Kahramanı Kocaseyit`in acı hikayesi burada öğrendik. Kocaseyit`te bizim gibi odun kesip evinin geçimini temin etmeye, köyünün dağlarında kesilen ağaçların toprak altında kalan kökleri ile prem köklerini kökleyip, yakıp mangal kömürü yapıp sattığını söylediler. Çanakkale gazisi rahmetli Kocaseyit (Seyit Onbaşı) kazandığı küçük paralar ile evinin geçimini ve çocuklarının nafakasını kazanma uğraşı veriyormuş" diyen mangal kömürü yakma ustası Gedizli Hüseyin Akbulut, "Kocaseyit`le ortak kaderimiz piknikçiler için mangal kömürü elde edip satarak, bizde evimizin geçimini temin ediyoruz" dedi.
Bir firmaya mangal kömürü üretip teslim etmek üzere anlaştıklarını, 8 ton odundan sadece 2 ton mangal kömürü üretildiğini, bir kömür üretimi için kapalı sistem yakılan fırınların 10 ile 12 gün yandığı açıklamasını yapan Hüseyin Akbulut, "Bir ton mangal kömürünü 200 TL`den teslim ediyoruz. Biz sadece işçiliği ton başına yapıyoruz. Bir ayda 2 kişi ortalama 12 ile 13 ton arası mangal kömürü üretiliyor. Kömür yakım fırınlarında altta 6, üstte ise 5 adet yanma ve oksijen verme deliği var. Delikler yanmanın sağlıklı ilerlemesini ve için için yanmasını sağlıyor" dedi.
İşletmeci çağırdığı zamanlar geldiklerini işlerini bitirince tekrar evlerine döneceklerinin bilgisini verdiler.              Enver Dolgun


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli