Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Koçyiğit: Çiftçi artık pamuk ekmiyor

Koçyiğit: Çiftçi artık pamuk ekmiyor

Balıkesir Tariş Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda CHP Bandırma-Aksakal İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu Üyesi İsmet Koçyiğit, parti binasında düzenlediği basın toplantısında, uygulanan yanlış tarım politikalarından dolayı Balıkesir...

Balıkesir Tariş Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda CHP Bandırma-Aksakal İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu Üyesi İsmet Koçyiğit, parti binasında düzenlediği basın toplantısında, uygulanan yanlış tarım politikalarından dolayı Balıkesir genelinde pamuk üretiminin azaldığını aktardı.
Koçyiğit, AK Partinin diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi pamukta da sınıfta kaldığını öne sürüp, 2003 yılında Balıkesir`deki pamuk üreticilerinin desteklemelerle birlikte 1 kg pamuğu 9 TL`den sattığını, 2003 yılından sonra bakanlığın uyguladığı yanlış tarım politikalarından dolayı fiyatlar girdi maliyetlerinin artmasına rağmen 1 TL 70 kuruşa kadar düştüğünü dile getirdi.
Bu fiyatlarla üreticinin pamuk ekemez hale geldiğini ileri süren Koçyiğit, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda ülkedeki pamuk ekim alanlarının daha da daralacağını açıkladı. 2003 yılında il genelinde toplam bin 765 üreticinin pamuk üretimi yaptığını anımsatan Koçyiğit, bu rakamın 2010 yılında 147 üreticiye kadar düştüğünü söyledi.
Dünyanın önemli pamuk üretim merkezilerinden olan Türkiye`nin bugün yanlış tarım politikalarından dolayı pamuk ithal eder durumuna geldiğinin altını Koçyiğit, ülkenin ihtiyacını olan pamuğun 1 milyon 350 bin ton olduğunu, bunun 1 milyon tonunun ise yurt dışından ithal edildiğini açıkladı. 2003 yılında Balıkesir genelinde toplam 10 adet çırçır fabrikasının bulunduğunu açıklayan Koçyiğit, 2010 yılı itibariyle bu fabrikaların hepsinin kapandığını sadece Tariş`in bölgeden pamuk alımı yaptığını sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı