Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Korona Virüs 50 yaş üzeri için ölümcül

Korona Virüs 50 yaş üzeri için ölümcül

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, koronavirüsün çocuklarda neredeyse hiç görülmediğini, 50 yaş üzeri için ise ölümcül olduğunu söyledi.

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, koronavirüsün çocuklarda neredeyse hiç görülmediğini, 50 yaş üzeri için ise ölümcül olduğunu söyledi.
Çin´in Vuhan kentinde başlayan koronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 3.000´e yaklaştı. Vaka sayısı ise 90 bin civarında. Tüm kıtalara yayılan Kovid-19, Türkiye´nin komşuları Irak, İran ve Yunanistan´ın ardından Ermenistan´da da ortaya çıktı. Türkiye ise Kovid-19´a karşı son derece tedbirli davranmaya devam ediyor. İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, bireysel olarak Kovid-19´dan korunmanın yollarını ve vatandaşların nasıl hareket etmesi gerektiğini açıkladı.
Öztürk, koronavirüsün insana adapte olmuş bir virüs olduğunu, 2002´de SARS, 2012´de MERS ve 2019 sonu itibarıyla da COVID-19 olarak karşımıza çıktığını söyledi.
COVİD-19´un 2 metre öteye gidebilen öksürük ve aksırık yoluyla havaya saçılan, damlacık adı verilen partiküllerle bulaştığını kaydeden Öztürk, ?Özellikle ağızdan ve burundan girerek bulaşıyor. İkinci bir bulaşma yolu da temastır. Damlacıklar çevreye bulaşıyor. Virüsün bazı koşullarda saatlerce, bazı koşullarda 9 güne kadar yaşadığı dönemler var. Biz buraya dokunduğumuzda, ellerimizi ağzımıza, burnumuza, gözümüze değdirdiğimizde bulaşabiliyor. Bu yüzden öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu mendille kapatın ve sonrasında virüsün yayılmasına engel olmak için ellerinizi yıkayın. Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının. Elleriniz virüsün değdiği bir yere dokunursa virüs vücudunuza bulaşabilir.?
Prof. Dr. Recep Öztürk, COVID-19´un şu anda Türkiye´de olmadığını net olarak bildiklerini, Sağlık Bakanlığı´nın bütün araştırmalarını şüpheli vaka bulmaya odakladığını söyledi. Hastalığın duyulmasıyla birlikte Sağlık Bakanlığının virüsün ülkeye girmemesi için bütün tedbirleri aldığını ifade eden Öztürk, ?Dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde vakalar olduğunu biliyoruz. Bulaşıcı bir hastalık, çok farklı kanallar kullanarak geliyor. COVID-19´un ülkemizde görülmesi durumunda kişi yetkili hastanelerde izlenecek, temas edenler de izolasyona alınacak. Devlet-vatandaş işbirliğiyle 2002 yılında Sars´ı atlattık, Mers ise sadece bir kişide görüldü. Türkiye´nin COVID-19 konusunda sağlık alt yapısı ve koruyucu ekipmanları hazır, yol haritası belli. Başka insanlara ve başka illere yayılmaması için elden gelen bütün gayret gösterilecek. Hasta odaklı bir çalışma yapılacak. Sağlık kuruluşlarının üzerine düşeni tek başına yapmasıyla sorun çözülmüyor. Devlet-vatandaş işbirliğini burada mükemmel şekilde kurabiliriz ki bundan önceki salgınlarda hep başarıldı.?
Hastalığın Türkiye´de görülmesi durumunda vatandaşların nasıl davranması gerektiğini de açıklayan Öztürk şöyle dedi: ?Olgular belli bir süre evlerde izlenmek zorunda kalacak. Her şeyden önce hastalık dönemlerinde kendilerine özel, havalandırması sağlanan bir odada kalacaklar. O odadan dışarıya elden geldiğince çıkmayacaklar. Kendilerine bir bakıcı görevlendirilmiş olabilir. Bu kişi de bakım için odaya girişte maske takacak. Hasta da maske takacak. Hasta ve bakım verenler sık sık ellerini yıkayacaklar. Bakım için eldivenlerini giyecek. Alkol bazlı bir el antiseptiği de bu amaçla kullanılabilir. Çamaşır suyuyla hastanın dokunma olasılığı olan tuvaletler, komodinler, hastanın elinin ulaştığı her yer günde en az bir kez silinmeli. Bu hastalar tam olarak iyileşene kadar da kesinlikle dışarıya çıkmamalı.?
Virüsün ileri yaştaki hastaları daha fazla etkilediğini belirten Öztürk, çocukları ise neredeyse hiç etkilemediğini ifade etti. Virüsün 50 yaş üzeri hastalarda ölüme sebebiyet verdiğini kaydeden Öztürk, ?Çok net görülüyor ki virüs 50 yaşından sonra öldürmeye başlıyor. Esas öldürücü etkisini de 70 yaşından sonra gösteriyor. Böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıklar, kalp hastalığı, diyabet, şeker hastalığı gibi bir hastalık durumu varsa ağır seyrediyor.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı