Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Köşe yazarı Recai Çevik: ?Bu coğrafyada hiç demokrasi olmamış ki??

Köşe yazarı Recai Çevik: ?Bu coğrafyada hiç demokrasi olmamış ki??

SÖYLEŞİ: Önder BALIKÇI

SÖYLEŞİ: Önder BALIKÇI
Köşe yazarı Recai Çevik ile bugün, ?demokrasi? üstüne bir söyleşi gerçekleştireceğiz.
X X X
* Demokrasi üzerine ne düşünüyorsunuz? Ülkemizde, demokrasinin D´si var mı, sizce?
-Üstat, konumuz demokrasi mi? Eyvah! Hiç bilmediğimiz, tanımadığımız, tatmadığımız bir gizemli konu. Üstat, bu coğrafyada, bu ülkede hiç demokrasi olmamış ki?Şu demokrasi sözcüğünün anlamına, ne işe yaradığına, nereden kaynaklandığına dair çok sözler edildi, ediliyor. Düşünen ve konuşmasını becerebilen, bilge insanların oluşturduğu bir özgür yönetim ortamının adı olması gerekir, demokrasinin. Yani sıradan, cahil insanların kurduğu bir yönetim şekli, bir hayat tarzı değil, demokrasi. Cahil adamın, kul-köle zihniyetli insanların kurduğu, yöneteceği-savunacağı bir yönetim anlayışı-sistemi değil, demokrasi. Demokrasi, demokrasinin ne olduğunu bilen insanların, aralarında oluşturduğu bir yaşam felsefesidir.
* Demokrasinin olmazsa olmazları nelerdir?
-Üstat, demokrasinin olmazsa olmazları vardır, tabii. Nelerdir onlar! Özgürlükler olacak, bir kere. Verilen değil, zorla alınan özgürlükler. Devletle ve egemenlerle kavga edilerek alınan özgürlükler. Düşünce ve düşüncesini açıklama, yayma özgürlüğü. İnanç özgürlüğü, kimlik özgürlüğü. Dil özgürlüğü. Yasalara karşı gelme özgürlüğü. Kişiye ve topluma zarar veriyorsa, yasalar?
* Ülkemize gelelim, isterseniz?
-Evet. Şimdi, bu ülkeye, ülkemize bir bakalım. Bu özgürlüklerin hangisi var? Bu özgürlükler yaşanmış mı hiç, bu ülkede? Şu ülkenin yaşanan gerçeklerine bir bak. Hani, şair demiş ya, ?Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda??Doğrudur. Doğrudur da, şimdi, taşını sıksan şu ülkenin, ?faşist? fışkıracak! Faşizmin dörtnala hız aldığı ülkede, ne demokrasisi allasen! Ceset dolu kuyular, kan kırmızısı akan dereler, yanan evlerde, otelde kavrulup ölen insanlar, gecenin karanlığında meçhule karışıp giden ölü canlar, meydanlarda bombaların hedefi durumuna gelerek telef olan insancıklar?Kendimizi kandıra kandıra geliyoruz. Parti, seçim, sandık, oy?Al, sana demokrasi! Ne saçma oyun ama. Sanki, bu ülkede demokrasi var-mış gibi yaşıyoruz. Sonra da başımız derde girip, devletin yasalarına göre tutuklanarak, işten atılıp, her sabah korkuyla uyandığımızda, umudumuzu tazelemeye çalışıyoruz. Zaten bu cumhuriyet kurulurken, İtalyan faşist ceza hukukunu rehber edinmiş kendisine. Var, gerisini düşün! Üstat, gerçeği bilerek mücadelemizi sürdürelim. Tiyatro oynamayalım. İşimiz çok zor. Hayli uzun, zahmetli. Bu ülkede demokrasi mi? Hiç olmayan şeyden bahsediyoruz işte! Ne diyelim. ?Hoş geldin, demokrasi!? diyebileceğimiz günlerin umuduyla??



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli