Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Köy Enstitüleri 83 yaşında

Köy Enstitüleri 83 yaşında

17 Nisan 1940’ta, ilkokul öğretmeni yetiştirmek için kurulan Köy Enstitüleri 83 yaşına bastı.

Laik, karma, hak ve özgürlüklere dayalı, iş içinde eğitim, eğitim içinde iş prensibine dayalı, Türk toplumunun ihtiyaçlarından doğmuştu. Köy Enstitüleri’nde, öğrenimde öğrenci etkinliğine, öz yönetime, okuma tartışma özgürlüğüne, eğitimde sürekliliğe, programda esneklik ve yeterliliğe, çevre toplumla bütünleşmeye, karma ve laik eğitime, uygulama ve deney okulu çalışmalarına, ekonomik değeri olan üretime dönük bilinçli ve bireysel yeteneklere ve kişiliği geliştirecek iş eğitimine, sistemde sürekli değişim ve yenilemeye, olanak eşitliği ve meslek seçiminde özgürlüğe yer verilmişti.

Köy Enstitüleri, 27 Ocak 1954’te kapatılmıştı.

ADD AÇIKLAMASI: “YENİDEN EĞİTİME KAZANDIRILSIN”

Atatürkçü Düşünce Derneği’nin(ADD) Genel Merkezi, Köy Enstitüleri’nin 83. kuruluş yıl dönümünde yaptığı açıklamada, “Atatürk devrimcilerinin bugünkü en önemli görevlerinden biri, Köy Enstitüleri’ni günümüz koşullarında yeniden eğitim sistemimize kazandırmak olmalıdır” denildi.

ADD’nin, Cumhuriyetin ilk yıllarındaki eğitime ilişkin sıkıntıların anımsatılıp, Hasan Âli Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un anıldığı açıklaması şöyle:

“Çaresizliğe mucize çözüm, o güne dek dünyada örneği görülmemiş Köy Enstitüleri ile bulundu. Yerli ve milliydi. Enstitüler, kendi hayallerini yontan öğrencilerin eğitildiği, bilimsel bilgi ile karanlığı aydınlatan meşalelerin yakıldığı ‘Okul yapan okullar’ olarak kurgulanmıştı. Köy çocukları hem bilimsel bilgilerle donatılıyor hem de köylüyü üretici yapacak tarım, hayvancılık gibi alanlarda eğitici olarak yetiştiriliyordu.”

Köy Enstitüleri’nin her zaman karşı devrimciler tarafından saldırıya uğradığına dikkat çekilen açıklamada, “Atatürk devrimcilerinin bugünkü en önemli görevlerinden biri, bu enstitüleri, günümüz koşullarında yeniden eğitim sistemine kazandırmak olmalıdır. Çocuklarımızı imamlara ve laik Cumhuriyet düşmanı tarikat şeyhlerinin iflah olmaz cehaletine tutsak eden çağdışı zihniyet ancak Atatürk Cumhuriyeti’nin bilim ışığı yeniden yakılarak yenilgiye uğratılabilir” denildi.

EĞİTİM SEN AÇIKLAMA YAPACAK

“Toplumumuzun yapısıyla örtüşen, kafa ile eli birleştiren, yaşayarak öğrenme ve üretimle, halk kültürüyle iç içe bir eğitim olan sistemi adı” diye tanımlanan, bağrından çıkanların yıllardır sürdürdükleri savaşımın, yazdıkları yüzlerce kitabın ve aynı duyarlılıkla bütünleşmiş aydınlarımızın çabalarıyla geleceğe taşınan bir gerçeklik, aydınlık bir gelecek yaratma politikası olarak nitelenen Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 83’üncü yıl dönümü dolayısıyla Erdal Doğru’nun başkanlığındaki Eğitim Sen Bandırma Temsilciliği de bir açıklama yapacak. Açıklama, 17 Nisan 2023 Pazartesi günü, Cumhuriyet alanında, saat 17.30’da basın açıklaması gerçekleştirecek.

Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Enstitüleri yaşında
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı