Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Köy Enstitüsü mezunundan eşine büst jesti

Köy Enstitüsü mezunundan eşine büst jesti

Edremit ilçesine bağlı Tahtakuşlar Köyünde ikamet eden, Köy Enstitüsü mezunu emekli ilkokul öğretmeni ve yazar Alibey Kudarın 2005 yılında 50. evlilik yıldönümünde eşi Esma Kudar için Tahtakuşlar Etnografya Müzesi bahçesinde yaptırdığı Esma Kudar

Edremit ilçesine bağlı Tahtakuşlar Köyünde ikamet eden, Köy Enstitüsü mezunu emekli ilkokul öğretmeni ve yazar Alibey Kudar`ın 2005 yılında "50. evlilik yıldönümünde" eşi Esma Kudar için Tahtakuşlar Etnografya Müzesi bahçesinde yaptırdığı Esma Kudar Büstü ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.
Alibey Kudar, tarafından 1991 yılında açılan Türkiye`nin ilk özel Tahtakuşlar Etnografya Müzesi, 1992`de `Selim Turan Galerisi` ile zenginleştirilerek, 1994`te müzeye verilen UNESCO Destek Ödülü yanı sıra aldığı 8 ödülle müze ve sahibinin gurur kaynağı oldu.
Bu sene 58. evlilik yıldönümlerini kutladıklarını anlatan 81 yaşındaki Alibey Kudar, Esma Kudar Büstü yapma kararını ailesi ile birlikte aldıklarını söyledi.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesinden Gürkan Eken tarafından Esma Kudar Büstünün yapıldığı bilgisini veren müze işletmecisi ve yazar Alibey Kudar, "Evlilik çok kutsaldır. Evli çiftler evliliğin kıymetini bilsin" tavsiyesinde bulundu.
Köyde, etnoğrafya müzesi dikkat çekiyor
Tahtakuşlar Etnografya Müzesi Alibey Kudar isminde emekli İlkokul Öğretmeni tarafından kurulan Tahtakuşlar Köyü`ndeki özel etnografya galerisi Edremit`e 17 kilometre, Akçay`a 5 kilometre ve İzmir - Çanakkale E-87 duble karayoluna 2 kilometre uzaklıkta asfalt yolla bağlı, doğal güzellikler içinde kurulmuş, Türkiye`nin ilk Özel Etnografya Müzesi olup, 1991 yılında açılan ve Türkiye`de ilk kez bir köyde kurulan ve UNESCO`dan ödüllü bir sanat galerisinde Türkmen sanatı örnekleri sergilendiği gibi, her yaz sezonunda düzenli olarak Haftanın her günü açık olan resim ve el sanatları sergileri yapılıyor. Kudar ailesi, müzelerini 1992`de `Selim Turan Galerisi` ile zenginleştirmiş.
1994`te müzeye verilen UNESCO Destek Ödülü müze ve sahibinin gurur kaynağı olurken, UNESCO ödülünün ardından, Balıkesirliler Birliği Derneği, Rotary Kulübü Edremit Şubesi, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) tarafından ödüller verildi.
Galeri`de Orta Asya`dan Türkiye`ye göç eden Konar - Göçer Türk boylarının ilginç ve özgün kültür varlıkları, giyim eşyaları, aletleri, halıları ve çadırları sanat galerisinde her tür sanat yapıtları, resim ve fotoğraf sergileri yıl boyunca sergileniyor. `Tahtakuşlar Köyü Etnoğrafya Galerisi Kültür Yayınları` içinde 2005 yılının ilk yayını olan "Kültür, bizi biz yapandır" diyen yazar Selim Kudar`ın 72 bin 4 yıllık Türk Tarihi araştırmalarını içeren "Muatazmayinşatürta" isimli kitabın 3. baskısı yapıldı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli