Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Kredi kartı borcu son 10 yılda 33 bin artmış

Kredi kartı borcu son 10 yılda  33 bin artmış

CHP Balıkesir Milletvekili Gümüş, Ticaret Bakanlığı bütçesi üzerinde konuştu

CHP Balıkesir Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi H. Ahmet Gümüş, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bütçesi hakkında komisyonda görüşlerini açıkladı.
CHP Milletvekili Gümüş, ekonomiyle ilgili bakanlık sayısının çokluğuna işaret etti. Ama her ne hikmetse bu kadar bakanlık bir araya gelip şu ticaretteki borçlanma meselesine ilişkin bir politika oluşturamadılar, ya da oluşturmak istemiyorlar şeklinde konuştu. 
Bu bir illüzyon. Ve öyle bir illüzyon ki, farklı görüşteki bakanlıklar görüntüsü hükümetin işine yarar hale geldi. Her hatasında bir şekilde hükümet mesuliyeti almadan yoluna devam etti diyerek konuşmasını sürdüren Gümüş, devamında şu ifadelere yer verdi: "Başbakan Yardımcısı Ali Babacan`ın verdiği bilgiye göre, tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarının toplamı; AKP`nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana 33 katın üzerinde artış gösterdi. Dikkatinizi çekerim % 33 değil, 33 kat. Yani, % 33 bin. Bu, piyasaları canlandırmak için salalım kredileri, sabah ola hayrola anlayışıdır. Yani bir başka deyişle, vatandaş eskisine göre 33 kat fazla borçlanıyor. Ortada karşılığının nerede, hangi değerde olduğunu bilmediğiniz bir taahhüt balonu var. Bu yoldan gidenlerin başlarına neler geldiğini gören tüm gelişmekte olan ülkeler direksiyonu başka tarafa kırdılar. Bizim hükümetimiz ise direksiyonu umursamıyor. Pedallarla uğraşıyor. Akaryakıt almış gitmiş, ithal ürünler piyasayı ele geçirmiş, yerli üreticinin ocağı sönüyor, hükümet pedal derdinde. "Gaz" mı? "Fren" mi? Çok yakında halk "gazınız da freninizde sizin olsun" diyecek olursa ne olur? Bir düşünelim. Evet, gelişmekte olan ülkeler farklı stratejiler belirliyor. Üretim ekonomisinin önemini dünyada kavrayamayan tek ülke olarak tarihe geçmeye mi uğraşıyoruz? Yani ithalat uygulamalarımızla bu ülkenin zirai üretimini bitirince ele ne geçecek? Hayvancılığı bitirince ele ne geçecek? KOBİ`leri bitirince ele ne geçecek? Sanayisini bitirince ele ne geçecek?
Gümrükler, dış ticaret politikamız için son derece önemli noktalar. Politikasını belirlerken dünyadaki sermaye akışını analiz etmelisiniz. Ülkemizde hangi ithal ürünler ağırlıkla yerli üreticinin belini kırıyor? Bunları belirlemelisiniz. Nasıl önlemler alacağınızı burada bize açıklamalı ve bu önlemlerin etkili olacağına bizi ikna etmelisiniz."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli