Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Kumda oynayan çocuğunuzu bekleyen iki büyük tehlike

Kumda oynayan çocuğunuzu bekleyen iki büyük tehlike

Kumdan kaleler yapalım mı? Deniz de birazcık daha kalmak istiyorum Dondurma alabilir miyim?

 "Kumdan kaleler yapalım mı?
"Deniz de birazcık daha kalmak istiyorum"
"Dondurma alabilir miyim?"
Anne babalar tatil döneminde bu sözleri çocuklarından sıkça duyarlar. Denizde yüzmek, kumda oyunlar oynamak çocukların vazgeçilmez yaz aktivitelerinden sadece bir kaçıdır. Siz de ebeveyn olarak çocuğunuza "güneşte fazla kalma", "çok abur cubur yeme" şeklinde uyarılarda bulunabilirsiniz ancak onları ne tür sağlık sorunlarını beklediğini gerçekten biliyor musunuz? Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü`nden, Uz. Dr. Özge Demirel Leman, yaz aylarında çocukları güneş çarpmalarından ve yaz ishallerinden korumanın yolları hakkında bilgi verdi.
Güneş altında oynanan oyunlar çocukları hasta ediyor
Bütün bir kış boyunca yaz tatilinin gelmesini bekleyen çocuklar, sıcak yaz aylarının gelmesiyle birlikte aileleriyle bir an önce tatile gitmenin heyecanı içindedirler. Güneş altında oynanan uzun süreli oyunlar ve yapılan aktivitelerde güneş çarpmaları sıkça karşılaşılan sorunlardır. Özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında güneş altında kalan çocuklarda; şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş gibi bulgular güneş çarpmasından şüphelenilmesi için yeterlidir.
Çocuklarınızı güneş çarpmasından korunmak için bu önerilere dikkat edin;
- 10.00-15.00 arasında çocuklarınızı doğrudan güneş altında kalmamasını sağlayın.
- Çocuğunuza gölge kuralını öğretin "Gölgen senden küçükse güneş altında kalma" telkinini sık sık işleyin.
- Koruyucu giysilere önem verin.
- Koruyucu krem olarak kaliteli malzemeler kullanın.
- Su ve beyaz kum gün ışığını yansıtan faktörlerdir. Kumsallarda iken korunmaya ayrıca önem verin.
Güneş çarpması durumunda ilk yapılması gerekenler;
- İlk olarak hasta serin bir yere taşınmalıdır.
- Vücudunu sıkan giysiler mutlaka gevşetilmelidir.
- Başa, kasıklara ve koltuk altına soğuk kompres uygulanmalıdır. (Eğer ateş aşırı yüksekse ve düşürülemiyorsa bütün vücuda ıslak uygulanması çok yerinde olacaktır.)
- Hastanın havadar bir yerde olması da önemlidir.
- Hastanın bilinci yerindeyse içecek bir şeyler verilmeli, kaybedilen su ve tuzlar yerine konmalıdır.
- Hasta kusuyorsa başı yana çevrilmelidir.
- Bu bilgiler ışığında ilk uygulamalar yapılan çocuk, mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Açık büfe yemekler ve çocukların vazgeçilmezi dondurmalar ishale davetiye çıkarıyor
Yaz aylarında karşılaştığımız ikinci sorun besin zehirlenmeleri ve ishallerdir. Tatil köylerinde açık büfelerde yenen besinlerin veya sıcak yaz aylarında yenen dondurma gibi ürünlerin, günlük taze olmaması halinde besinlerde biriken toksinler ve bakteriler ishallere sebep olabilir. Bu durumda dondurmadan vazgeçemeyen çocuklarınız için ambalajlı, uygun koşullarda saklanmış dondurmaların yedirilmesi daha uygundur.
Çocuğunuzu vakit kaybetmeden doktora götürün
Besin zehirlenmelerinde en önemli tedavi sıvı destek tedavisidir. Büyük çocuklarda kusma önleyici ilaçlarla tedaviye başlanabilir ancak süt çocuğu döneminde şiddetli kusmalar ve ishaller hızla sıvı kaybı yarattığı için damar yolu ile sıvı tedavisi daha uygun olmaktadır. Büyük çocuklarda da kusma durduruculara rağmen halen kusmalar devam ediyorsa damar yolu ile serum uygulaması yapılabilir. Bağırsak florasını düzenleyici ilaçlar kullanılabilir, dışkıda bakteriyel enfeksiyonu gösteren bulgular varsa antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Bu dönemde havuç ve patates püresi, yağsız çorba, tuzlu ayran gibi yiyecek ve içecekler yağsız ve liften zengin oldukları için önerilebilir.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli