Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

KURBAN BAYRAMI´NDA YARALANMALARA DİKKAT!

KURBAN BAYRAMI´NDA YARALANMALARA DİKKAT!

Kurban Bayramı´nda ülkemizde en sık karşılaşılan, en ciddi acil sağlık sorunlarının başında kesiler geliyor.

Kurban Bayramı´nda ülkemizde en sık karşılaşılan, en ciddi acil sağlık sorunlarının başında kesiler geliyor. Bayram boyunca karşılaşılan kazaların ciddi sağlık sorunlarına yol açmaması için ilk müdahale çok önemli. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Doç. Dr. Sezgin Sarıkaya, sık karşılaşılan kazalarda uygulanması gereken ilk müdahalelerden bahsediyor ve uyarıyor ?enfeksiyon? kapmamak için yaralarınızı hafife almayın!
Ülkemizde bayram boyunca en sık karşılaşılan vakalar; kesiler! Kesim işini yapan kişi ustada olsa olası yaralanmaların önüne geçilemiyor. Doç. Dr.Sezgin Sarıkaya ?Büyük çoğunluğu basit ve ciddi komplikasyonlara yol açmayan ( ciddi kanama, uzuv kopması gibi) vakalar olmasına rağmen el ve kolda meydana gelebilecek bıçak kesileri ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Özellikle atardamar kesilerine bağlı kanamalar, şiddetli ve fışkırır tarzda olmaktadır. Üzerine bası uygulansa da kanamayı durdurmak mümkün olmaz ve en yakın sağlık kurumuna başvurmayı gerektirir. ? diyor ve yara bölgesindeki yabancı cisim saplanmalarına da dikkat çekiyor;
?Kanayan yara bölgesinde yabancı cisim (bıçak, tahta parçası gibi) mevcutsa bunların çıkarılmaması ve sağlık kurumunda bunlara müdahale edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde hasta açısından daha büyük sağlık problemlerine sebep olabilmektedir.?
En sık karşılaşılan vakalara büyükbaş hayvan kurban kesimlerinde oluşan, delici - kesici (organ yaralanması, uzuv kaybı) ve künt travmalar (kafa, göğüs, batın gibi) örneklerini veren Sarıkaya, bu vakaların sağlık açısından önem arz ettiğini ve mutlaka hekim kontrolü gerektirdiğini belirtiyor.
YARALANMALAR KARŞI SINDA UYGULANACAK ?İLK YARDIM?
Doç. Dr.Sezgin Sarıkaya olası yaralanmalarda neler yapmanız gerektiğini belirtiyor:
-İlkyardım olarak kanayan yaranın üzerine temiz bir bez veya varsa gazlı bez konulup bastırılmalıdır. Ciddi kanamalarda kravat, eşarp, atkı gibi bir eşya yardımıyla kanayan bölgeye (sadece kolda pazu kemiği ve ayakta uyluk kemiği üzerine) turnike uygulanabilir. Diğer bölgelere turnike uygulanmamalıdır. Amaç kanamalarda ve kesilerde öncelikle kan kaybını önlemektir.
-Atardamar kesilerinde çok kısa zamanda müdahale edilmediği takdirde, ileri derecede kan kaybı gelişeceğinden hiç zaman kaybetmeden kişi hastaneye ulaştırılmalıdır.
-Küçük ve yüzeyel kesilerde bile tetanos ve yara yerinde oluşabilecek enfeksiyon gibi riskler oluşabileceğinden mutlaka acil servise başvurularak bakımının ve tedavisinin bir hekim tarafından yapılması gerekir.
-İlkyardım uygulaması sırasında yaralıya çıplak elle dokunmamak, eldiven giymek Hepatit B-C, AIDS gibi hastalıklar sebebiyle önemlidir.
Konuyla ilgili detaylı bilgi ektedir. Değerlendirmenize sunar, iyi çalışmalar dileriz.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli