Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Kurtdereli güreşleri kültürel miras envanterine alınıyor

Kurtdereli güreşleri kültürel miras envanterine alınıyor

Balıkesir Karesi Belediyesi tarafından, Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşlerinin Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal envanterine alınması için çalışma başlattı.

Balıkesir Karesi Belediye Başkanlığı´nın Geleneksel Cihan Pehlivanı Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri´nin, Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine alınması teklifini değerlendirmek üzere Balıkesir İl Tespit Kurulu Valilik Kurtdereli Mehmet Pehlivan Toplantı Salonu´nda toplandı.
Karesi Belediye Başkanlığı´nın önerisi ile Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri´nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine alınması teklifi İl Tespit Kurulu´nun 18.11.2015 tarihinde Valilik Kurtdereli Mehmet Pehlivan Toplantı Salonu´nda toplanarak görüşüldü.
Karesi Belediye Başkanlığı temsilcilerinin yapmış olduğu sunumları ve anlatımları izleyen İl Tespit Kurulu Üyeleri kendi aralarında yapmış olduğu değerlendirme ile Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterine unsur olarak Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri´nin alınması yönünde görüşlerini bildirdi.
Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, toplantı öncesi yaptığı konuşmada ?Cihan Pehlivanı Kurtdereli Mehmet Pehlivanın İlimizin bir Ata yadigârı olan güreşi yurt içinde ve yurt dışında büyük başarılarıyla temsil eden ve her güreşinde arkasında Türk milletinin olduğunu hissettiğini söyleyen Kurtdereli Mehmet Pehlivan hem Osmanlı İmparatorluğu hem de Türk Cumhuriyeti Devleti döneminde örnek bir sporcu olmuştur. Bunun için İlimizin de önemli şahsiyetlerinden biridir.? Dedi.
İl Tespit Kurulu´nun aldığı karar Kültür ve Turizm Bakanlığına hazırlanan bilgi ve belgeler ile birlikte sunuldu.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false