Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Kuş Cenneti´nde Göç Hazırlığı Hızlandı

Kuş Cenneti´nde Göç Hazırlığı Hızlandı

Bandırma´ya 17 kilometre mesafedeki 64 hektar alana sahip Manyas Kuş Cenneti´ Milli Parkı´nda

Bandırma´ya 17 kilometre mesafedeki 64 hektar alana sahip Manyas Kuş Cenneti´ Milli Parkı´nda kuşların göç hazırlığına girmesiyle hareketlilik başladı. Şubat, mart ve nisan aylarından itibaren Afrika ve Güney Asya ülkelerinden barınma, yiyecek ve kuluçkaya yatmak için gelen kuşların büyüttükleri yavrularını göçe hazırlayan kuşlar şimdi artık göç için gün sayıyor. Manyas Kuş Cenneti´nde barınan, yuva yapıp kuluçkaya yatan ak pelikan, gri ve beyaz balıkçıl kuşları, çeltikçi, arı kuşu, ağaçkakan, puhu, sarı asama, saz bülbülü, karabatak, kaşıkçı ve diğer türlerinin kuluçkadan çıkan kuşlar sürüler halinde Temmuz ayından itibaren Afrika´ya göç için uçacaklar.
Her yıl Avrupa´dan ve Afrika´dan göç eden 266 türden 3 milyon kuşa ev sahipliği yapan Manyas Kuş Cenneti, şubat ve mart ayında gelen ak pelikanlar, karabataklar, kaşıkçı, çeltikçi, küçük balaban, gece balıkçısı, tepeli dalgıç, sakar meke, su tavuğu, yaban ördek, alaca balıkçıl, erguvani balıkçıl ve saz bülbülü gibi kuşları ağırlıyor. Burada Milli Parklar tarafından yaptırılan 50 yapay yuvada da kuluçkaya yatan Tepeli pelikanlar kışı da Milli Park´da geçiriyor. Yavru kuşların büyümesiyle uçmaya başlamasının ardından sıcak Afrika ülkelerine göç başlayacak. Yetkililer göçün eylül ayı sonuna kadar devam edeceğini söylüyor. Tüm yavruların yumurtadan çıktıktan sonra şölen yerine dönen Manyas Kuş Cenneti´nde yavrular şimdi anneleriyle uçma talimleri yaparak göçe hazırlanıyorlar.
Kuşların göç hazırlığı ziyaretçiler tarafından kuş gözlem kulesi ve kapalı devre televizyondan izlene biliniyor. İlk kez geldiklerini belirten bazı ziyaretçiler kuş gözlem kulesinden dürbünlerle izledikleri kuşları görmek için daha sonra yeniden geleceklerini söylüyor.
Haber : Erdem Özcan



  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli