Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Kuş Gölü balığa hasret

Kuş Gölü balığa hasret

Bereketli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Engin Altın, Kuş Gölü´ndeki(Manyas Gölü) balık tür ve sayılarının sürekli azaldığını belirtti.

Bereketli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Engin Altın, Kuş Gölü´ndeki(Manyas Gölü) balık tür ve sayılarının sürekli azaldığını belirtti.
1967-1968 döneminde kurulan kooperatifin başkanlığını çeşitli aralarla 14 yıldır sürdüren Altın, Bandırma´ya bağlı, Kuş Gölü kıyısındaki Bereketli Mahallesi´nin 150 hanelik nüfusunun yaklaşık yüzde 70-80´inin, yıllardır geçimlerini göl balıkçılığından sağladığını vurgularken, ?Ancak son yıllarda başta fabrikaların yaratığı kirlilik ve tarımsal ilaçlar olmak üzere çeşitli nedenlerle göldeki balık türleri ve sayılarının azalması sonucu balıkçılık yapanların sayıları azalmaya başladı. Ben bile kooperatif başkanı olduğum halde balıkçılık yapmaktan vazgeçip, hayvancılığa yöneldim. Kooperatifimize bağlı 600 dolayında üye var? dedi.
Eski yıllarda gölde, çok büyük sazan, yayın ve turna balıklarının yakalanmasına karşın bu balıkların sayısının çok azaldığına dikkati çeken Altın, şunları söyledi:
?Bu balıklardan sonra gölde bol miktarda İsrail Sazanı çıkmaya başladı. 2011 yılından itibaren Irak´a bol bol İsrail Sazanı ihraç ettik. Ancak artık bu balık da azalmaya başladı. 2019 yılında bin ton dolayında İsrail Sazanı yakalamışken, 2020 yılında sadece 290 ton yakalayabildik. Gölde şu anda sadece yerli sazan avlayabiliyoruz ki, bu da günde 15-20 kiloyu geçmiyor. Gölümüzde halen Turna balığı avlamak yasak. Bu yasak 15 Nisana kadar sürecek.?
Kuş Gölü´ne kıyısı olan mahallelere ait Bereketli, Gölyaka, Kocagöl, Salur, Kızıksa ve Bereketli mahallelerinin su ürünleri kooperatifleri bulunuyor.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Gölü balığa hasret
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli