Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Kyzikos üzerine ölüm hattı

Kyzikos üzerine ölüm hattı

Erdek İlhanköy ile Bandırma arasında kurulması planlanan ve 6 ile 10 numaralı direkler arasını kapsayıp, Kyzikos’un üzerinden yüksek gerilim hattı geçirilme girişimleri ve bu konuda Çevre Etki Değerlendirme(ÇED) raporu da verilmes

Erdek İlhanköy ile Bandırma arasında kurulması planlanan ve 6 ile 10 numaralı direkler arasını kapsayıp, Kyzikos’un üzerinden yüksek gerilim hattı geçirilme girişimleri ve bu konuda Çevre Etki Değerlendirme(ÇED) raporu da verilmesine tepkiler sürüyor.
Konuyla ilgili düşüncelerini aldığımız uzman kişiler, gerilim hattının büyük tehlikesine dikkati çektiler.
Bu görüşleri aşağıda sunuyoruz.
HAMAMLI’YA 50 METRE YAKININDA
10 ve 9 numaralı direklerin güzergâhının kuzey kanatları enerji hattı, Erdek’e bağlı Hamamlı Mahallesi’ne 50 metreye kadar yaklaşıyor. Yüksek gerilim hatlarının yarattığı elektromanyetik alanların insanlarda başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıkları tetikleyeceği yerli ve yabancı araştırmalarda tescillendi. Ayrıca söz konusu direkler arası yüksek gerilim hattının güney kanat kabloları Kyzikos Amfitiyatrosu’nun kuzey bölümünün üzerinden, ya da teğet geçiyor.
ZEYTİN ÜRETİCİLERİ BÜYÜK TEHLİKEDE
9 ve 8 numaralı direklerin arası yaklaşık 1,200 metre uzunluğunda olup, altında Belkıs-Yeniköy-Hamamlı-Aşağı Yapıcı’da oturanların sahibi bulundukları zeytinlikler yer alıyor. Zeytin ağacı, her yıl en az 45 gün ilgi istediğinden, budama, sulama, çeşitli zararlılara karşı ilaçlama, sürme, ot ilacı atma, piçlerini kırma, toplama gibi çalışmalar yapan zeytin üreticileri, doğrudan 154,000 voltun altında, 45 gün çalışma durumunda kalacaklar. Böylece elektromanyetik alana maruz kalacakları için de, bazı hastalıklarla karşılaşmaları kaçınılmaz olacaktır. Bu zeytinlikler, örneğin şimdi 100 lira ediyorsa, üzerinden ve yanından 154,000 voltluk hat geçerse belki 50 lira bile etmeyecekler.
KYZİKOS’UN ÜZERİNDEN GEÇİYOR
Kesin bir gerçek de şudur ki, kurulacak yüksek gerilim hattının 9-8-7-6 numaralı direkleri, birinci derece sit ve kazı alanı olan Kyzikos antik kentinin ortasından geçiyor.
9 numaralı direğin dikileceği arazi içinde, Kyzikos’a ait çeşitli antik mermer ve tuğla parçaları bulunuyor. Ayrıca 9 ve 8 numaralı direklerin güzergâhı, Kyzikos antik tiyatrosunun üzerinden geçiyor.                         8S. 4’de
 



Kutay yurtgil
6.09.2021 20:36:45
Biz yıllardır 154 un dibinde yiz.birsey olmaz

Anahtar Kelimeler: Kyzikos üzerine hattı
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli