Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Kyzikos’taki moloz taşlar kalkacak

Kyzikos’taki moloz taşlar kalkacak

Balıkesir ilinde süren arkeolojik kazıların başkanları, çalışmaları hakkında Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bilgi verdiler.

Balıkesir ilinde süren arkeolojik kazıların başkanları, çalışmaları hakkında Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bilgi verdiler.
Bandırma sınırları içindeki Daskyleion, Erdek sınırları içinde bulunan Kyzikos, Edremit sınırları içinde yer alan Antandros ve Adramytteion kazıları hakkında açıklamalar ve beklentiler dile getirildi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın başkanlığındaki toplantıda, kazılar hakkında bilgi verilme bölümünün moderatörlüğünü Prof. Dr. Abdullah Soykan yaptı.
Toplantıda, Daskyleion kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Kaan İren, Kyzikos kazılarını uzun süre yürüten Prof. Dr. Nurettin Koçhan ve bu görevinden ayrıldıktan sonra yerine gelen Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Tercanlıoğlu, Antandros kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat ve Adramytteion kazıları adına Dr. Hüseyin Murat Özgen konuştu.
Toplantıda, Daskyleion, Kyzikos ve Antandros kazılarının Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülürken, Adramytteion’un ise Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü desteğiyle sürdüğü, bu arada Balıkesir’deki Kuvay-ı Milliye ve Bandırma Arkeoloji Müzelerinin de önemli çalışmalar yaptığı belirtildi.
KYZİKOS AÇIKLAMASI
Kyzikos kazılarının ekip başkanlığını Prof. Dr. Nurettin Koçhan’dan devralan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi-Sanat Tarihi Bölümü’nün Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Tercanlıoğlu, gerçekleştirecekleri çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgiler aktardı.
Kyzikos kazılarının eski yıllarda en çok iki ay olarak gerçekleşen süresinin artık 12 aya çıkarıldığına dikkati çeken Tercanlıoğlu, ören yerinde öncelikle çevre düzenlemesi ve altyapı çalışmalarının yapılmasına gerek bulunduğunu belirterek, şunları aktardı: “Artık yetersiz kalan kazı evi mutlaka yeniden yapılmalı. Roma dönemine ait dünyanın en büyük ikinci tapınağına sahip bulunan Kyzikos ören yerinde yıllardır bulunan 2573 metre küplük atıl durumdaki taşlar ve mimari kalıntılar, ören dışına çıkarılmalı, böylece ören yerinin alan genişliği ve Hadrianus Tapınağı’nın görme olanağı arttırılmalı. Bölgeyi ziyaret edecekleri için otopark
yapılacak bir yer sağlanmalı. 7 bin metre karelik kapalı alana sahip olup, tüm geçişleri açık bulunan bu ören yeri tel örgüyle çevrilmeli. Ören yerinde bugüne dek iki bölgede yapılan çalışmaları artık üç bölgeye yükselteceğiz. Çalışmalarımız, Hadrianus Tapınağı’nın kuzey batı alanında ve metropolde süreceği gibi ve bölgenin üst tarafındaki bitki örtüsünü de kaldırarak kazılarımızı burada da devam ettireceğiz.”
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın, “Tüm kazılar ve restorasyon tamamlandığında, burada Efes ile boy ölçüşecek bir yapı ortaya çıkar mı?” sorusu üzerine Tercanlıoğlu, “Evet, restorasyon tamamlandığında, burada Efes ile baş başa olabilecek bir tarihi zenginlik ortaya çıkar” dedi.
Yılmaz, mecliste Fen İşleri Müdürlüğü yetkililerine, Kyzikos’ta atıl durumda bulunan moloz taşların taşınması, ören yerine giden yolların kamulaştırılma durumlarının incelenmesi talimatını verdi.
Haber : Önder Balıkçı



Ahmet Aloğlu
20.03.2022 20:03:35
Hadrian tapınağından kalan birşey yok. ? Buraya yapılacak masrafa da emege de yazık... Aslında Erdek turizmi için Antik tiyatro nun üstündeki çalılıkların temizlenerek Tiyatro ortaya çıkarılıp festivaller de kullanılabilir

Anahtar Kelimeler: Kyzikos’ moloz taşlar kalkacak
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı