Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Kyzikos’tan geçirilmek istenen yüksek gerilim hattına yargı engeli

Kyzikos’tan geçirilmek istenen yüksek gerilim hattına yargı engeli

Yargı, Erdek ilçesi sınırları içindeki Kyzikos Antik Kenti’nin üzerinden yüksek gerilim hattı geçirilmesi projesine “dur” dedi.

Yargı, Erdek ilçesi sınırları içindeki Kyzikos Antik Kenti’nin üzerinden yüksek gerilim hattı geçirilmesi projesine “dur” dedi.
Erdek Belediyesi’nin açtığı mahkemede yüksek gerilim hattı projesi için “yürütmeyi durdurma” kararı verildi.
Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık, mahkemenin kararıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Erdek Belediyesi olarak, Kyzikos Antik Kenti 1. derece sit alanında TEİAŞ tarafından yapılması planlanan enerji iletim hattı çalışmalarının iptali ve öncelikli olarak yürütmenin durdurulması için açtığımız dava sonucunda yürütmenin durdurulması kararı verildi.
Tarihi eserler, bir medeniyetin tapusudur. Bizi biz yapan, geçmişimizden ve tarihimizden ışık tutan ve geçmişte ortaya neleri koyduğumuzun ispatıdır. Dünya milletlerine bizi anlatabilecek en güzel ve en barışçıl unsur tarihi eserlerimizdir. Korunması gerekli taşınmaz nitelikteki tarihi eserlerin bozulmasına, tahribine, yok olmasına ve zarara uğramalarına izin vermeyeceğiz.”
BÜYÜK ELEŞTİRİLER VARDI
TEİAŞ tarafından, Erdek İlhanköy ile Bandırma arasında kurulması planlanan, 6 ile 10 numaralı direkler arasını kapsayan yüksek gerilim hattı büyük eleştirilere yol açıyordu.
Söz konusu hattın, Erdek’e bağlı Hamamlı Mahallesi’ne 50 metreye kadar yakın olmasının yanı sıra 6 ile 10 numaralı direkler arasındaki yüksek gerilim hattının güney kanat kablolarının, Kyzikos amfitiyatrosunun kuzey bölümünün üzerinden ya da teğet geçtiğine dikkat çekliliyordu.
Yine 9 ve 8 numaralı direkler arasının 1200 metre uzunlukta olup, altında Belkıs, Yeniköy, Hamamlı ve Aşağı Yapıcı mahallelerindeki zeytinliklerin üzerinden geçtiğine işaret ediliyordu.
9, 8, 7 ve 6 numaralı direklerin ise 1. derece sit ve kazı alanı olan Kyzikos antik kentinin ortasından geçmesinin arkeolojik turizme büyük zarar vereceği belirtiliyordu.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli