Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Laboratuarda Somatik Hücre tahliline başlandı

Laboratuarda Somatik Hücre tahliline başlandı

Manyas'ta toplanan sütlerde somatik hücre tahliline başlandı.

Manyas’ta toplanan sütlerde somatik hücre tahliline başlandı.
Manyas Süt Üreticileri Birliği tarafından ilçe merkezi ve tüm mahallelerde toplanan sütler, laboratuarda aylık rutin olarak somatik hücre tahlili yapılarak sütteki su, protein vb. değerler öğreniliyor.
Her mahalleden alınan sütlerin analiz sonuçları kayıt altına alınırken, süt hayvanlarında süt verimi ve kaliteyi düşüren somatik hücre yoğunluğunda ise hastalıklı inek tespit edilip tedavi altına alınıyor.
Santimetreküpte üst değer 300 bin olarak tespit edilen somatik hücre sayısının bu rakamın üzerinde çıktığında ise süt ineği takibe alınarak antibiyotik uygulamasına gidiliyor.
Manyas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Erdoğan Kaya “Laboratuvar personelimiz somatik hücre sayısının yoğun olduğu mahallelerimizden birisi olan Eskimanyas’ta 14 üreticinin ahırına giderek Kalifornia Mastist Testi (CMT ) ile 116 hayvanı taramış ve 61 tane somatik hücre yoğunluğu görülen hayvanlardan alınan süt örnekleri laboratuarımızda incelenerek, antibiogram testi yapılacaktır. Duruma göre hayvanda hastalık varsa antibiyotik uygulaması yapılacak, bu süre zarfında hastalıklı süt alınmayacak sütün bedeli ise üreticimize birliğimiz tarafından ödenecektir. Yani üreticimizin bir zararı olmayacaktır amacımız kaliteli ve yüksek verimli süt elde etmektir. Tedavisi yapılan süt ineğinde süt verimi de en az 5 litre yükselmektedir, bu da küçümsenecek bir rakam değildir.” dedi.
Kaya, sütte somatik hücre sayısında ki yüksekliğin hastalığın dışında süt sağılan kapların ve sütün depo edildiği güğümlerden de kaynaklanabileceğini öne sürdü.
Haber : SMüleyman Özaydın



  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı