Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Levent: ?Bandırma il olamıyorsa, bağımsız bir ilçe olmalı?

Levent: ?Bandırma il olamıyorsa, bağımsız bir ilçe olmalı?

?100 kilometre uzaktan Bandırma, Erdek, Marmara gibi ilçeler yönetilemez?

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Hürriyet İnsan Kaynakları Eki Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Sefer Levent, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti´nin konuğu oldu. Bir ekonomi gazetecisi gözüyle Bandırma´nın il olma konusunu ve bölgedeki tarımsal üretimi değerlendiren Levent, üretimde planlamanın önemine işaret etti. Levent, ?Bu bölgenin ve Türkiye´nin en önemli sorunu planlı üretimin olmaması ve çiftçinin örgütlenmemesi. Diğer sektörlerde de benzer bir sorun var. Herkes işini bireysel yapıyor. Örgütlü olsa bu kadar traktöre de makineye de gerek yok. Avrupa´da ise toplu ekim gerçekleştirip ona göre pazarlık yapıyor. Arazi toplulaştırmanın desteklenmesi gerekiyor. Miras yoluyla arazi parçalanmasına da çözüm bulunmalı. Çiftçilerin örgütlenmesi ve toplu ekim yapması gerekir. Bu durum pazarı ve verimi artırıp maliyetleri düşürecek. Bu yıl ne ekilmesi gerekirse onun planlanması gerekiyor. Dünya, birbiriyle deyim yerindeyse ?tepişiyor´. İspanya´da bağımsızlık referandumu, Suudi Arabistan´da prensler tutuklanıyor. Siyasi olayların temel nedeni bence ekonomidir? dedi.
Günümüzde şirketlerin ülke ekonomisi kadar büyük duruma geldiğinin altını çizen Sefer Levent, Türkiye için önümüzdeki 10 yılın ekonomik açıdan kritik olduğunu vurguladı. Levent, ?Biz paranın bol olduğu bir dönemde bunun nimetlerinden fazlasıyla yararlandık. İnşaat, emlak sektörü ve buna bağlı olan sektörler büyüdü. 

Önümüzdeki 10 yıl bu kadar kolay olmayacak. Ekonomideki işler zor olacak diyebiliriz. Yatırım yaparken bin bir kere düşünülmesi gereken bir dönemden geçiyoruz? diye konuştu.
?ANAYA DEĞİL DANAYA BAKILMASI GEREK?
Ülke gündemindeki en önemli sorunlardan biri olan et fiyatlarına da değinen Sefer Levent, bu alanda süt üretiminin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, süt üretimiyle birlikte doğurgan hayvan sayısının artabileceğini anlattı. Sefer Levent, ?Et fiyatlarında herkes anaya bakıyor. ?Anaya değil danaya bakılması gerek´ Süt hayvanları süt vermediği zaman kesime gönderiliyor. O hayvan doğuracak, biz bu şekilde danayı iptal ediyoruz. Süte teşvik ver ki, anası olsun bollaşsın. Bu kadar kaynak varken biz gidip et alıyoruz. Çiftçimiz kazanıyor mu? Hayır? dedi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Sefer Levent, Bandırma´nın il olma konusunun sorulması üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:
? Bandırma oldum olası bir sanayi kentiydi. Fabrikalarla dolu bir kent? Stratejik bir kent olarak görülüyor ki, yatırım alıyor. Bandırma´nın yerel politikalarla önünü kesildiğini ve hak ettiği yere ulaşamadığını düşünüyorum. Bandırma´nın il yapılmasının tartışıldığı bir dönemde Büyükşehir´e bağlanmasını ben bir Bandırmalı olarak sineye çekemiyorum. İl olmayı geçtim, il olmayacaksa, Bandırma´nın bağımsız bir ilçe olması gerekir. Bu kadar uzaktan, buradaki işlere yetişebilir mi? Bunu duygusal olarak söylemiyorum. Ekonomik olarak bu ölçekteki bir ilçe ve burası gelişmek istiyor ama 100 kilometre öteden birilerinin buna karar verme, engel olma hakkı yok. Bu değerlendirmeyi ekonomi penceresinden bakan bir gazeteci olarak yapıyorum.?
Bandırma´nın il olması konumunda ilçelerinin belli olduğuna dikkati çeken Levent. Bu ilçelerin Erdek, Marmara, Manyas, Gönen ve Susurluk olabileceğinin altını çizdi.
Haber : Önder Baıkçı



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli