Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Manyas Belediye Başkanı Tancan Barçın:

Manyas Belediye Başkanı Tancan Barçın:

?Jeotermal seracılık yapmak istiyoruz?

Manyas Belediye Başkanı Tancan Barçın, ilçenin çözüm bekleyen sorunları hakkında bilgiler verdi.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi´nce düzenlenen ?II. Bandırma ve çevresi sempozyumu?ndaki ?Bandırma ve çevresi yerel yönetimler paneli?nde konuşan Barçın, Balıkesir ve bölgemizin gelişen dünya ve Türkiye ekonomisi üzerindeki önemi, Manyas Belediyesi ve Manyas ilçesinin bölgedeki konumu, güncel sorunları ve gelecek dönemlerde gelişimlerin ne yönde planlanması hakkında düşüncelerini açıkladı.
İNSAN VE ÇEVREYE SAYGILI SANAYİ İSTİYORUZ
Ülkemizin, yeni dünya düzeninin kurulmaya çalışıldığı bu dönemde kritik bir konumda bulunup, zorlu süreçlerden geçtiğine dikkati çeken Barçın, şunları söyledi:
?Coğrafi konumumuz nedeniyle ülke olarak sorunlara uzak kalmamakla birlikte ileriye dönük senaryo ve stratejilerimizin olması kaçınılmazdır. İlimiz ve bölgemizi düşünürsek Balıkesir, gelecekte ilçeleriyle birlikte bana göre Türkiye´nin en önemli, en verimli ve stratejik açıdan potansiyeli çok yüksek bir ili olarak gözükmektedir. Ne yazık ki, geçmişten günümüze hak ettiği yatırımları alamayıp, gereken önemi görmeyen çok yüksek bir il olarak gözükmektedir. Geçmişten günümüze hak ettiği yatırımı ve önemi göremeyen bölgemiz için artık doğru planlamalar ve doğru yatırımların yapılması kaçınılmaz duruma gelmiştir. Adapasarı´ndan başlayıp, İzmit, İstanbul ve Tekirdağ´a kadar ulaşan ülkemizin ağır ve büyük sanayisi bu bölgelere sığmamaktadır. Güney Marmara, yani Karacabey, Bandırma, Gönen ve Biga bölgesine göz kırpmaktadır. İlimiz, ayrıca tamamlanan Kuzey Anadolu otobanı ve yapımı süren Çanakkale Köprüsü ve otoyoluyla Türkiye´deki en önemli ulaşım ağı ile çok daha değerli bir konuma gelmektedir. Balıkesir, stratejik konuların dışında hâlen tarım, hayvancılık, turizm, jeotermal kaynaklar ve konuk ettiği öğrencileri gibi konularda da ülkemizin en zengin kentlerinden biridir. Bu nedenlerle ilimizi, ilçelerimizi ve bölgemizi başta yerel yönetimler olarak bizler ve birlikte hareket edeceğimiz paydaşlarımızla birlikte geleceğe iyi hazırlamamız gerekmektedir. Katma değeri yüksek bir il inşa ederken, insan ve çevreye saygılı, yaşanabilir bir Balıkesir´i planlamak hepimizin görevidir.?
MANYAS´IN GELİŞİMİ KAÇINILMAZ
Manyas´ın, Balıkesir ilinde tarım ve hayvancılığı, verimli ovaları ve toprağı, yüksek kaliteli süt ve süt ürünleri üretimi ve hayvancılığı ile ön plana çıktığının altını çizen Barçın, şöyle konuştu:
?Ayrıca Manyas Gölü ve Kuş Cenneti, hem turizm, hem sulama ve balıkçılık, Manyas Barajı ise sulama projeleriyle verimli Manyas Ovası´nı sulamaktadır. Yani Manyas ilçemiz, insan ve dünya için en önemli kaynak olan su konusunda çok büyük bir önem arz etmektedir. Bunların yanı sıra sıcak su, yani jeotermal kaynaklar da ilçemizde yer almaktadır. Biliyoruz ki uygarlıklar, geçmişten günümüze hep suya yakın yerlerde ve çevrelerinde kurulmuştur. Bu nedenle son 7 yılda ilçemiz ne kadar göç veren bir ilçe olsa da bir geri dönüşüm yaşanacağı, Bandırma ve Gönen bölgesinin sanayi yönünden gelişiminin hızlanacağı öngörüldüğünden, Manayas´ın gelişimi de kaçınılmaz olacaktır. Bizim de belediye ve ilçe olarak hazırlıklarımızı ve planlarımızı bu yönde yapmamız gerekir.?
BÖLGEMİZDE KANSER OLAYLARI ARTTI
Manyas´ın, Balıkesir-Çanakkale bölgesinde 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planında ?Tarım ve Hayvancılık Bölgesi? olarak lekelendiğine işaret eden Belediye Başkanı Tancan Barçın, şu değerlendirmede bulundu:
?Tarım ürünleri yetiştirilmesinde önceliğimiz çeltik(pirinç) üretimidir. Manyas, Gönen ile birlikte Türkiye´deki çeltik üretiminde çok önemli bir yer edinmiştir. Ancak bu konuda avantajlarının yanında bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Çeltik ekimi sırasında kullanılan ot ilaaçları vb. ilaçlar ile bilinçsiz yapılan ilaçlamanın hem çevreye, hem insana, hem de verimli topraklarımıza zarar verdiği de unutulmamalıdır. İlçemizde 100 bin dekar alana çeltik ekildiği düşünüldüğünde bu kaadar büyük alandan elde edilen gelir ve yarardan ilçemiz halkının ve ilçe ekonomisinin istenilen ölçüde pay aldığı söylenemez. Bunun nedeni de daha az işçilik ve büyük ticari işletmelerin çeltik ekimi yapmalarıdır. Çevre ve verimli topraklarımızın sürekliliğini istiyorsak, bilinçli ilaçlama ve çeltik ekilen arazilerin üst üste ekimden çok toprağın kaalitesinin yükseltilmesi önemlidir. Bu arada bölgemizde kanser olaylarının artmasının nedenlerinden birinin de bilinçsiz zirai ilaçlama olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenlerle gıda güvenliğimizin önemi büyüktür. Tarım Bakanlığımız ve belediyelerimiz, bu konudaki denetimlerini sık ve doğru yapmalıdır. Yerli tohum kullanılmasının ise gıda güvenliğimiz açısından millî bir mesele olduğuna inanıyoruz. İlçemizde özellikle hayvancılığın gelişmiş olması, tarım ürünleri ekiminde yem bitkilerini öne çıkarmaktadır. Bu nedenlerle ilçemizde tarım ve hayvancılığın gelişimi için önceden de planlanmış olan bir araziye Tarım ve Organize Sanayi Bölgesi yapılması gerekmektedir. Bu konudaki çalışmalarımız da sürmektedir. İlçemiz için önemli bir konu da, jeotermal kaynaklarını daha iyi ve verimli kullanarak ilçemiz halkının yaaşamına ve ekonomisine katkılar sağlamayı düşünüyoruz. Bu konuda jeotermal seracılık çalışmaları yaparak örnek seralar kurulmasına destek vermek istiyoruz.?
Manyas´taki Meslek Yüksek Okulu´nun gelişimi ve konuk ettiği öğrencilerine yönelik daha iyi bir eğitim, yaşanabilir bir çevre ve sosyal yönden de mutlu bir ilçe için çalışmalarının sürdüğünün altını çizen Belediye Başkanı Tancan Barçın, ?Belediye olarak üniversitemizin gelişimi doğrultusunda belediyemizden talep edilen her konuda, arsa, arazi ve bina dahil her çeşit desteği vermeye hazırız. Örneğin ziraat ve hayvancılık ile ilgili akademik bölümlerin ilçemize kurulumu aşamasında hem yer, hem uygulamada hiçbir sorun yaşanmayacaktır? diye konuştu.
Barçın, yerel yönetimler olarak daha zengin kentler, mutlu insanlar, temiz hava, çevresi ve çehresi temiz bir Balıkesir için ortak bir çalışmanın gerekliliğine inandığını sözlerine ekledi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli