Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Manyas Gölü´nde Sazan Balığı bereketi

Manyas Gölü´nde Sazan Balığı bereketi

Manyas Gölü´nde İsrail Sazanı türü balık bolluğu yaşanıyor.

Manyas Gölü´nde İsrail Sazanı türü balık bolluğu yaşanıyor.
Yaklaşık 20 yıldan beri Manyas Gölü´nde hızla üreyen ve buna bağlı popülasyonu artan ve sazan, turna, yayın vb. gibi yeri balık türleri gölde neredeyse yok denecek kadar azalırken, İsrail sazanları ise balık avcıları için önemli bir gelir kapısına dönüştü.
Manyas Gölü´nde İsrail sazanı bolluğu yaşandığını söyleyen balıkçılar, ceplerinin para gördüğünü dile getirdiler.

Manyas Gölü´nde balık avcılığı yapma hakkına sahip Manyas´ın Kocagöl, Salur, Kızıksa ile Bandırma´nın Kuşcenneti, Bereketli ve Gölyaka kooperatiflerine üye yaklaşık 300 balıkçının avlandığı gölde yakalanan balıkların Irak ve Suriye´ye ihraç edildiği açıklandı.
İstilacı bir tür olarak bilinen ve sazan, turna, yayın vb. gibi türlerin yumurta ve yavruları için büyük tehdit oluşturan İsrail sazanının diğer yerli türlere oranla üç kat daha fazla yumurta bıraktığı belirtiliyor. Buna karşın İsrail sazanı yerli türler için büyük tehdit oluşturmasına rağmen Manyas Gölü´nün balıkçılar için kazanç kapısı olmaya devam etmesi ise sevindirici oluyor.
Sabah 07.oo´de göle açıldıklarını söyleyen balıkçılar saat 13.oo´ten itibaren geri dönmeye başladıklarını belirterek, ortalama 200 kilo balık avladıklarını belirtiyor.
Avladıkları İsrail sazanlarının Bandırma´nın kırsal Çarık Mahallesinde bulunan tesislerde paketlenip ihraç edildiğini ifade eden Gölyaka Mahallesinden Mehmet Çapraz ?35 yıldan beri balıkçıyım, Manyas Gölü´nde çalışıyorum, önceden sazan tutuyorduk, şimdi İsrail sazanı tutuyoruz işlerimiz iyi Allah bereket versin. Balıklar bira ufak ama çok bol onları da seneye bırakacağız. Suriye ve Irak´a ihraç ediliyor.? dedi.
Kocagöl Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Kadir Oktay ise ?Kooperatifimizin şu anda 34 üyesi olmasına rağmen çalışan üye sayısı 20. Manyas Gölü çevresinde tamamı 6 kooperatif olup gölde ortalama 300 kişi balık avcılığı yapıyor. Yılda Manyas Gölü´nde ortalama 1500 ton civarında balık çıkıyor bu yıl bunu yapamadık, balığımızı almadılar, Irak´ta sıkıntı var dediler ara ara verdik ama balık bu yıl bol görünüyor. Ortalama bir kayık 200-400 kilo balık getirebiliyor. Ortalama bir kilo balığı bizden 1.3 liraya satın alıyorlar.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber : Sibel Ertan



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli