Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Manyas Ziraat Odası Başkanı Danç: ?Çeltik yüzümüzü güldürdü?

Manyas Ziraat Odası Başkanı Danç: ?Çeltik yüzümüzü güldürdü?

Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, ?İlçemizdeki çeltik üreticisi 2020 yılında beklentilerini karşıladı. Çeltik üreticisinin verim, randıman ve fiyat açısından yüzü güldü? dedi.

Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, ?İlçemizdeki çeltik üreticisi 2020 yılında beklentilerini karşıladı. Çeltik üreticisinin verim, randıman ve fiyat açısından yüzü güldü? dedi.
Manyas´ta pancar üretiminin tamamen bittiğine dikkati çeken Danç, şunları söyledi:
?Pancar üreticisi, ilçemizdeki kantarların ve pancarla ilgili şefliğin kaldırılmasının ardından üretimden vazgeçti. Çünkü pancarını, Susurluk Şeker Fabrikası´na kendisinin götürmesi gerekiyor. Üretici, bu nakliye ücretinin altından kalkamaz. Yine pancar ile ilgili olarak ilçemizde bulunan şeflik de kaldırıldığından, kayıt ve çeşitli evraklar için yine sık sık Susurluk´a gitmesi gerekiyor. Bunu da üreticinin yapması mümkün değil. Nitekim geçen yıl ilçemizde sadece 1 üretici pancar ekti. Yani ilçemizde pancar üretimi bitti diyebiliriz.?
DOMATESTE DE SIKINTI VAR
Manyas´ta, domates üretiminin de çok düştüğünü vurgulayan Panç, şunları aktardı:
?Manyas´ta, domates fiyatlarında 1982 yılından beri istikrar sağlanamadı. İlçemizdeki salça fabrikaları, üreticilere taahhüt ettikleri sözleşmelere uymadılar. Geçen yıl ilçemizde sadece bir üretici domates ekti. 2020 yılında sadece 2 bin 500 dönümlük bir alana domates ekildi. Oysa ki, daha önceki yıllarda ilçemizde domates ekilen alanlar 55 dönümü buluyordu.?
HAYVANCILIK VE SÜT FİYATLARI
Son olarak sütün litre başına verilen 50 kuruşluk zammın yetersiz kaldığına işaret eden Danç, ?Eskiden 150 ton olan günlük süt üretimimiz, 85 tona kadar düştü. Yine üretici sayımız ise bin 200´lerden 700´lere kadar indi. Çünkü süt fiyatları, üreticinin maliyetini karşılamıyor. Hayvan sayısı da gittikçe azalıyor. Borçlanan kişiler, hayvanını satmak zorunda kalıyor. Manyas çiftçisi ve hayvan yetiştirenlerin sayıları hızla azalıyor. Halen Manyas çiftçisinin yaş ortalaması 56 dolaylarında. Çünkü gençler, çiftçilik ve hayvancılıktan kaçarak, Manyas´tan göç ediyor. Eski yıllarda olduğu gibi Manyas için tarım ve hayvancılığın birbirini bütünlemesi gerekir ama artık bu gerçekleşmiyor.?
Danç, Manyas kelle peynirine ?coğrafi işaret? alınmasının memnuniyet verici olduğunu sözlerine ekledi.
Hüseyin Danç´ın, 25 yıldır aralıksız başkanlığını yürüttüğü Manyan Ziraat Odası´nın, 2 bin 35´i aktif olmak üzere 5 bin 370 üyesi bulunuyor.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false