Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Manyas´ta biçerdöver kontrollerine başlandı

Manyas´ta biçerdöver kontrollerine başlandı

Manyas´ta hububat hasadı devam ederken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü teknik ekipleri biçerdöğer kontrollerine başladı.

Manyas´ta hububat hasadı devam ederken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü teknik ekipleri biçerdöğer kontrollerine başladı.
Hububat hasadında dane kaybını önlemek amacıyla GTH Müdürlüğü ekipleri hasat yapılan tarlalar da biçer döverleri kontrol ediyor.
Kontroller kapsamında biçer döverde olması gereken evraklar ile sürücü belgeleri ve yangın tüplerinin kontrollerinin yanı sıra, dane döküp dökmediği inceleniyor.
Manyas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ramazan Alan açıklamasında, amaçlarının anız yangınlarını önlemek için alçaktan biçilmesini ve dane dökümünü % 2´in altına düşürmek olduğunu belirterek, yüksekten biçenler ile, % 2´in üzerinde dane kaybına yol açan ve operatör belgesi olmayanlara yasal işlem uygulanacağını hatırlattı.
Alan "İlçemiz çiftçilerinin en önemli gelir kaynaklarının başında gelen hububatın biçerdöverlerle yapılan hasadında meydana gelen dane-ürün kayıpları ile dane-ürün hasarlarını en alt seviyeye indirmek amacıyla müdürlüğümüz ekipleri tarafından hasat dönemi bitene kadar biçerdöverler tek tek kontrol edilecektir. Geçtiğimiz yıl il genelinde dane kaybı % 1.35 olarak gerçekleşmiş bu dane kaybından dolayı çiftçimiz ve ilimiz ekonomisi yaklaşık 5 milyon lira kayba uğramıştır. Biçer döverle hububat hasadında ürün kaybına sebep olanlar ile görevlilere karşı gelenler hakkında Kabahatler Kanununun 32. ve 40. maddesine göre eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçilerek kamu düzeni ve kamu güveninin korunması´ amacıyla yasal işlem yapılacaktır." dedi.
Manyas´ta bu yıl yağışlar yüzünden hububat ekim alanının 65 bin dekarlarda kaldığını belirten Alan, hava şartlarından dolayı dekar başına verimin ortalama 400 kilogram civarında olduğunu açıkladı.
Haber : Süleyman Özaydın



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli