Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Manyas´ta şeker pancarı üretiminde düşüş var

Manyas´ta şeker pancarı üretiminde düşüş var

1990´lı yıllarda yaklaşık 50 bin dekarda ekimi yapılan şeker pancarı ekimi Manyas´ta bitme noktasına geldi.

1990´lı yıllarda yaklaşık 50 bin dekarda ekimi yapılan şeker pancarı ekimi Manyas´ta bitme noktasına geldi.
Manyas Ziraat Odası Başkanı ve Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Hüseyin Danç, pancar hasadının devam ettiğini kırsal Haydar mahallesinde bulunan alım merkezinde pancar alımlarının devam ettiğini söyledi.
Danç "Pancar ekim alanımız bitme noktasına geldi. Bu yıl ilçemiz de ekilen pancar sadece 100 dekar bu da 800 ton ürüne denk gelir, ilçe de daha önceki yıllarda Manyas Pancar Bölge Şefliğine bağlı olan Gönen ve Bandırma-Aksakal mahallesinde yaklaşık 50-60 bin dekar şeker pancarı ekimi yapılıyordu. Ancak pancar alım fiyatlarının pancarda ki şeker oranına (polar) göre ödenmeye başlanması ile birlikte ekim alanı da daralmaya başladı. Bizim bölgemiz de pancarda ki şeker oranı düşük oluyor. İç Anadolu Bölgesi ile diğer bölgeler de pancarda ki şeker oranı yüksek olduğundan ürünlerini daha yüksek fiyata satabiliyorlar. Örneğin geçen yıl biz deki pancar üreticisi kilogramına 0.95 lira alırken, diğer bölgelerde ki pancar üreticisi kgr. ı 1.75 liraya kadar sattı. Güzel de para kazandı, biz de her ne kadar da verim yüksek olsa da sonuçta polar düşüklüğü nedeni ile çiftçimiz para kazanamıyor." Dedi.
Danç,yeterli pancar üretimi olmadığından ilçeye yakın olan Susurluk Şeker Fabrikasının çalışamadığını, pancarların Eskişehir Şeker Fabrikasına taşındığını belirtti.
Haber : Süleyman Özaydın



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli