Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

MAREM projesi Marmara Denizi´nin batısı, Tekirdağ/Kumbağ ve Kapıdağ, ?Doğa Koruma Alanı? olmalı

MAREM projesi Marmara Denizi´nin batısı, Tekirdağ/Kumbağ ve Kapıdağ, ?Doğa Koruma Alanı? olmalı

Sosyal medyada, Marmara Denizi´nin batı kesiminin, Tekirdağ/Kumbağ ve Kapıdağ Yarımadası´nın, bu yarımadanın kuzey sahilleri de dahil olmak üzere ?Doğa Koruma Alanı? olarak kabul ve tescil edilmesi istendi.

Sosyal medyada, Marmara Denizi´nin batı kesiminin, Tekirdağ/Kumbağ ve Kapıdağ Yarımadası´nın, bu yarımadanın kuzey sahilleri de dahil olmak üzere ?Doğa Koruma Alanı? olarak kabul ve tescil edilmesi istendi. ?MAREM Marmara Denizi´nin Değişen Oşinografik Şartlarının İzlenmesi Projesi? ismi altında, sosyal medyada açılan imza kampanyasının metninde şöyle denildi:
?Marmara Denizi´nin batı kesiminin, kuzeyde Tekirdağ/Kumbağ ve güneyde Kapıdağ Yarımadası´nın(Kapıdağ Yarımadası kuzey sahilleri de dahil olmak üzere)batısında kalan denizel alan ve bu alanın sahil ve karada uzantısı da dahil olmak üzere ?DOĞA KORUMA ALANI´ olarak kabul Söz konusu alan, Marmara Denizi´nde son kalan ve nesli tükenmekte olan Akdeniz Fokları(Monachus monachus), Deniz Kaplumbağaları(Caretta caretta) ve denizel ekosistemin vazgeçilmez unsurları olan Deniz Çayırları´nın(Posidonia oceanica)yanı sıra Marmara Denizi genelinde yaşanan yoğun kirlenme baskısına rağmen yaşamlarını sürdürmeye çalışan binlerce türün bulunduğu alanlardır. ve tescil edilmesini öneriyoruz.

Son bilgilere göre, söz konusu alanda bölgenin ekosistemini kökünden etkileyebilecek onlarca kömür ve doğalgaz termik santralleri, gemi söküm ve metajurji tesisleri, kül depolama alanları ve çimento fabrikaları kurulması plânlanmaktadır. Söz konusu bölgenin bir ?DOĞA KORUMA´ olarak tescil edilmesi, gelecek kuşaklara olan en temel borcumuzdur.
Marmara Denizi´nin her şeye rağmen bakir kalabilmiş batı kesimine geri dönülmez zararlar verecek projelere ?hayır´ diyoruz.
Marmara Denizi yok olmasın. Sahip çık!
Haber : Önder Balıkçı

 



  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli