Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Marmara adasında neler oluyor?

Marmara adasında neler oluyor?

Koçyiğit´in iddiasına göre Marmara Adası´nda 20 bin dönümlük bir alan, yasal olmayan yollarla özel ağaçlandırma sahası yapıldı.

CHP Balıkesir İl Genel Meclisi (İGM) Üyesi İsmet Koçyiğit, Marmara Adası´nda 20 bin dönümlük bir alan, yasal olmayan yollarla özel ağaçlandırma sahası yapıldığını öne sürdü. Adada incelemelerde bulunan Koçyiğit, bu alanın bazı ünlü işadamlarına tahsis edildiği iddiasını ortaya attı. Koçyiğit, adada hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşların tepkilerini de gündeme taşırken, AKP Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur´a da sorular yöneltti. 
CHP İl Genel Meclisi Üyesi İsmet Koçyiğit, Marmara Adası´nda 20 bin dönümü kapsadığı söylenen özel ağaçlandırma sahasını gündeme taşıdı. Adada konuyla ilgili araştırmalar yaptığını vurgulayan Koçyiğit, ada halkının konuya bakışı ve kaygılarını düzenlediği basın toplantısında anlattı. 
Adada 3 gün süreyle nicelemeler yapan İsmet Koçyiğit, Marmara Adası´nda tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarla da bire bir görüştü, özel ağaçlandırma sahasından doğabilecek olumsuz etkileri not etti.
Marmara Adası´nda Cami-i Şerif Vakfı´na ait olduğu öne sürülen alanda özel ağaçlandırma yapıldığına dikkati çeken İsmet Koçyiğit, bu alanın, hayvancılık yapanlar tarafından mera olarak kullanıldığını, Çevre ve Orman Bakanlığı´nın özel ağaçlandırma konusundaki tebliğini hatırlatarak, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Edip Uğur´a ada halkının merak ettiği soruları yanıtlamasını istedi. 
ADADA HAYVANCILIK YOĞUN
Marmara Adası´nda turizmin kısa sürdüğünü belirten İGM Üyesi İsmet Koçyiğit, adada hayvancılığın ileri derecede olduğunun altını çizerken, şunları söyledi:
"Biz CHP´li olarak yaz kış, soğuk-sıcak her zaman halkımızın bize verdiği muhalefet görevini yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu anlamda Marmara Adası´ndaki özel ağaçlandırma konusu da İGM´de tartışıldı. İl örgütü bana bir görev vererek, Marmara Adası´ndaki olumsuzlukları araştırmamı söyledi. Ben de geçtiğimiz hafta 3 gün süreyle gerekli çalışmaları yaptım. Marmara Adası´ndaki çalışmam, turizm ile ilgili değildi. Adada, turizmin yanında geçim kaynaklarının başında hayvancılık geliyor."
ÖZEL AĞAÇLANDIRMA BİZE ZARAR VERDİ
Adada hayvancılıkla uğraşanların Özel Ağaçlandırma sahasının kendilerine çok büyük zarar verdiğini belirten İsmet Koçyiğit şunları söyledi:
"Marmara Adası´ndaki köylerin yarısından fazlasını gezdik. Tüm arazileri, hayvan damlarını, zeytin bahçelerini, üzüm bağlarını gezip üreticilerin sorunlarını yerinde inceledik. Adada yaşamak zor. Bazı şeyler yaşanmadan anlaşılmıyor, oraya gidip görmek gerek. Hayvancılıkta yem ve satış olayı çok zor. Ben, adada esas geçim kaynağı olarak hayvancılığı gördüm. Ada köylerinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar özel ağaçlandırma alanlarının onlara ne kadar zarar verdiğini söylediler. Tek tek gazinolarda esnaflarla konuştum ve Marmara´da özel ağaçlandırma konusunda çok büyük infial var. Bunu basında duyuramadıklarını, haklarını arayamadıklarını söylediler."
VAKIF ARAZİSİNE İZİN VERİLMİŞ
Özel Ağaçlandırma sahasının bulunduğu yerin Cami-i Şerif Vakfı arazisi olduğunu ve bununla ilgili mahkemenin devam ettiğini belirten, İsmet Koçyiğit şöyle konuştu:
"Marmara Adası´nda Cami-i Şerif Vakfı´nın tapulu alanına özel ağaçlandırma yapılmış. Bununla ilgili mahkeme halen devam ediyor. Burası Çevre Orman Bakanlığı ile mahkemelik yer. 91 adet mahkeme görülmüş ve şu anda da halen devam ediyor. Bu bölge ayrıca SİT alanı. Burada özel ağaçlandırma ile ilgili çalışmalar devam ediyor ve ceviz fidanı dikimleri yapılıyor."
KİMSENİN BİLGİSİ YOK
Marmara Adası´nda izin verilen özel ağaçlandırma sahası ile ilgili olarak kimsenin bilgi sahibi olmadığını öne süren İGM Üyesi İsmet Koçyiğit, şunları kaydetti:
"Özel ağaçlandırma ile ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı´nın tamimleri var. Bu memleket kanun ve yasalarla yürütülüyor. Öyle kimse kafasına göre ne verebilir, ne alabilir? Çevre ve Orman Bakanlığı´nın konu ile ilgili genelgesinde her şey açık. Genelgede mülkiyeti problemli yerler, uzun süreli kiralama yöntemi ile ağaçlandırılamaz, kiraya verilemez deniyor. Fakat verilmiş. Ayrıca SİT alanları, doğal, tarihi ve arkeolojik SİT alanları özel ağaçlandırma kesinlikle söz konusu olamaz deniliyor. Bu tamimde kime verildiği, ne kadar verildiği, nasıl verildiği halk tarafından bilinmiyor. Belediye tarafından bilinmiyor. Yani kimse tarafından bilinmiyor. Bir bilinmezlik var."
EDİP UĞUR TOPU  İGM´YE ATMIŞ...
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Edip Uğur´un Marmara ziyaretinde bu konuda halkın tepkisiyle karşılaştığını, Uğur´un topu İGM üyelerine attığını ileri süren Koçyiğit, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
"Tabii, halk orada araştırıp, soruyor. Adayı ziyarete AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Edip Uğur ile bölge milletvekilleri geliyor. Ada halkı, biz hayvancıyız diyor, özel ağaçlandırmaya söz konusu yerleri mera olarak kullandıklarını söylüyorlar. Adada 11 bin küçük, bin tane de büyükbaş hayvan olduğunu Edip Uğur´a iletiyorlar. Zaten adada yer sorunu olduğu da biliniyor. Ada halkı hayvanlara zor baktıklarını, deniz aşırı olduklarından yem maliyetlerini iki katına çıktığını aktarıyorlar ve özel ağaçlandırmaya neden izin verdiklerini Edip Uğur´a soruyorlar. Uğur da, ada halkına bu işe karışmadıklarını İl Genel Meclisi üyelerinin bu işle ilgilendiklerini söylüyor."
EDİP UĞUR´A SORULAR
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Edip Uğur´a sorular da yönelten İGM Üyesi İsmet Koçyiğit, şunları kaydetti.
"Bu görev, bu sorumluluk, İGM´nin sorumluluk alanında kalsa da bizim hiç bir şeyden haberimiz yok. Kiralama ile ilgili haberimiz yok. Ne sorarlar ne ederler. Emin olun Orman Bölge Müdürü ile Vakıflar Bölge Müdürümüz ile bu konuyu yüz yüze konuştuk. Bu konu ile ilgili onlar da bilgi sahibi değiller. Bu Ankara ile ilgili bir sorun. Benim de İl Genel Meclisi Üyesi olarak AKP Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur´a sorularım olacak. Marmara Adası´nda özel ağaçlandırmaya izin verilen şirketlerin, kişilerin isimleri nedir? Ne kadar alan verilmiştir? Sıfır faizli 30 yıl geri ödemesiz ne kadar kredi verilmiştir?"
ADA HALKI ÖNCELİKLİ OLMALIYDI
Marmara Adası´nda yapılacak her işte ada halkının önceliğinin bulunması gerektiğini belirten İsmet Koçyiğit şu ifadeleri kullandı:
"Öncelik o bölgede yaşayan insanlarındır. Ankara´dan, Adana´dan, İstanbul´dan, İzmir´den kimse gelip Balıkesir´de bunu yapmamalı. Özellikle bunu o yörenin köylüleri ve Balıkesirli´ler yapmalı. Doğrusu bu olmalı. Bölgede bir köyün muhtarına bir yazı gelmiş. Özel ağaçlandırma yapmak istiyorsanız müracaat edin deniyormuş. Zaten karşısındaki şirket projesini yapmış, hazırlamış. Burada yetkililer oraya gidip, köylüye bunu güzelce anlatıp ikna etmeleri gerekirdi. Sıfır faizli kredi verilecekse köylüye verilsin. Marmara Adası´nda özel ağaçlandırmaya verilen alanın 20 bin dönüm olduğu söyleniyor ve halk arasında Remzi Gür ismi geçiyor. Bilemiyoruz. Lütfen bunları açıklamasını istiyoruz."
ADA HALKINI KOVMAK MI İSTİYORLAR?
Hayvancılıkla uğraşan vatandaşların bu durumdan "adayı terkedin" anlamı çıkardığını da savunan Koçyiğit, "Adada hayvancılık yapanlar bu olayı kendilerinin adadan kovulmak gibi bir şey olduğunu söylüyorlar. Bu uygulama, adayı terk edin demektir. Onlar ekmek paralarını kazanamazsa adada taş mı yiyecekler? Ben hayvancılık yapamazsam nereden geçineceğim. AKP iktidarının bu konuyu derhal gündeme alıp, adalara özgü olan hayvancılığın geliştirilmesi için çalışması gerekir" diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false