Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Marmara Denizi’nde kirliliğin nedenleri araştırılıyor

Marmara Denizi’nde kirliliğin nedenleri araştırılıyor

TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu, incelemelerini Marmara ve Avşa Adaları ile devam ettirdi.

TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu, incelemelerini Marmara ve Avşa Adaları ile devam ettirdi. 
Sahada yerel yönetimlerin yaptığı çalışmaları ve özellikle atık su arıtma tesisi çalışmalarını gözlemlemek üzere, TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyon üyeleri Erdek İlçesi kırsal Narlı Mahallesinden feribot ile Marmara Adası ile Avşa Adası’na hareket etti. 
Komisyon üyeleri, Marmara ve Avşa adalarında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi yönetimindeki Deniz Suyu Arıtma Tesisi'nde incelemelerde bulundu. Müsilaj Komisyonu, Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy eşliğinde İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi'nde incelemeler yaparak, tesisin işleyişi hakkında BASKİ yetkililerinden bilgiler aldı. 
BASKİ Genel Müdürü İzzet Günal, komisyon üyelerine yaptığı açıklamada; “2020 yılında devreye alınan tesisin günlük 1410 metreküp debi kapasitesi olduğunu ifade ederek, "Karbon, azot, fosfor giderimi yapılan atık su arıtma tesisi çıkış suyu Marmara Denizi’ne deşarj edilmektedir. Çıkış değerleri SKKY yönetmeliğine uygundur. Arıtmanın maksadı, kanalizasyon suyunu bakterilerden ayırıp, karbon, azot ve fosforu izâle ederek (gidererek) temiz su haline getirmektir.                              
Tesis çıkış suyu balık akvaryumunda kullanılmaktadır. Deniz eko sisteminin gelişmesine ve canlı popülasyonunun devamına elverişli çıkış suyu mevcuttur." ifadelerine yer verdi. 
Komisyon Başkanı Mustafa Demir ise yaptığı konuşmada "Biz TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu olarak alan çalışmalarımızı yapıyoruz. Komisyon kurulduktan sonra bilim insanlarını meclise davet etmiştik. Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcilerini davet ettik. Bir sonraki toplantıda da Marmara Denizi'ne komşu olan illerin büyükşehir belediye başkanlarını ve yetkililerini istişare için davet ettik. Bugün de yine komisyon üyesi arkadaşlarımızla ki, tüm partilerden arkadaşlarımız var. Bu kez de alanda yerel yönetimlerin yaptığı çalışmaları ve özellikle atık su arıtma tesisi çalışmalarını gözlemlemek için buradayız. Marmara Denizi'nde müsilaja neden olan etkeni ortaya çıkartmak için çabalıyoruz. Küresel ısınma ve Marmara Denizi'nin jeolojik yapısı münasebeti ile suyun devir daim olması ve suyun sürekli değişmesi yani durgun bir suya sahip olması. Bizim için en önemlisi de Marmara Denizi'nin kirletilmesidir. Bu çalışma ile atık su arıtma tesislerinin yeterliliğini yerinde incelemek, çok başarılı uygulamaları da gördük bu arada. Komisyon üyesi arkadaşlarla alan çalışmalarını yapıyoruz. Bugün Erdek, Marmara Adası ve Avşa Adası'nı göreceğiz, öğleden sonra Çanakkale'de olacağız. Çalışmalar kayıt altına alınıyor. Yapılan sunumları rapor haline getireceğiz" dedi. 
Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı