Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Marmarabirlik Başkanı Asa: ?Kotayı üretici bitirecek?

Marmarabirlik Başkanı Asa:  ?Kotayı üretici bitirecek?

Asa, kotaya son verecek formülü ?Gerçekçi Beyan? olarak açıkladı.

Asa, kotaya son verecek formülü ?Gerçekçi Beyan? olarak açıkladı.
Başkan Asa, 28 Eylül´de başlayan rekolte beyan dönemi kapsamında, 28 bin ton rekolte beyanı yapıldığını belirterek, ?Aktif ortakların % 42´si beyanda bulunmuştur. 30 Ekim´e kadar 65 bin ton rekolte beyanına ulaşılması beklenmektedir.? dedi.
Asa, kotanın sona ermesi için ortaklardan gerçekçi beyanda bulunmalarını istedi.
Dünyanın en büyük sofralık zeytin üreticisi Marmarabirlik´te, 2015-2016 ürün alım kampanyası kapsamında, 28 Eylül´de başlayan rekolte beyan dönemi sürüyor.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, bugüne kadar 31 bin aktif ortağın % 42´sinin rekolte beyanında bulunduğunu belirterek, beyan edilen ürün miktarının 28 bin ton olduğunu açıkladı.
Kota probleminin aşılabilmesi için ortakların gerçekçi beyanda bulun ması gerektiğini vurgulayan Asa, ?30 Ekim´e kadar 65 bin ton rekolte beyanı beklenmektedir.

60 bin tonlar seviyesinde beyan gelmesi ve ortaklarımızın gerçeğe yakın beyan vermeleri halinde, beyan edilen ürünün tamamını almaya çalışacağız? diye konuştu. Marmarabirlik´e kayıtlı 30 bin 900 aktif ortaktan 13 bininin beyanda verdiğini ifade eden Asa, rekolte beyan alımlarının 30 Ekim tarihinde sona ereceğini hatırlattı.
Başkan Asa, yaklaşan kampanya öncesinde ortakların yüksek fiyat beklentisinde olduğunu belirterek, ürün alım fiyatları değerlendirilirken, zeytindeki ortalama yüzde 20 firenin ve güncel piyasa koşullarının da hesaba katılması gerektiğini ifade etti.
Bir yandan yüksek fiyatla ürün alıp, diğer yandan çok ürün satmanın, bunu yaparken de zarar etmeden ayakta kalmanın ticaret mantığına aykırı olduğunu belirten Asa, ?Ürün almak çok kolay, önemli olan ürünü satmak.? dedi.
Asa, yıllardır yaşanan kota sorununun da ortakların verdiği yanlış beyanlardan kaynaklandığına işaret ederek, ?Ortakların sorduğu ?kota kalkacak mı?´ sorusunun cevabı yine ortaklarda gizli. Geçmiş yıllarda ortakların vermeyecekleri ürünü beyan ettiklerini gördük. Gerçekçi rekolte beyanı verilmesi durumunda mevcut kota uygulaması kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Ortaklarımızdan hassasiyetle beklentimiz, gerçeğe yakın rekolte beyanı vermeleridir? ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli