Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Marmarabirlik Başkanı Asa´dan Hüseyin Sarı´ya sert yanıt

Marmarabirlik Başkanı Asa´dan Hüseyin Sarı´ya sert yanıt

Marmarabirlik Başkanı Asa, ?Türkiye´nin İlk 500 Sanayi Kuruluşu? arasında yer alan ve 3 kez ihracat şampiyonu olan Marmarabirlik´e, Erdek Kooperatif Başkanı Sarı´nın ?tefecilik?, ?düşük karlılık?, ?küçülme?, ?bayi kayırmaca?, ?kooperatifler arası ayrımcıl

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Erdek Kooperatifi Başkanı Hüseyin Sarı´nın, TİM´in 3 kez ihracat şampiyonu seçtiği, ISO´nun ?Türkiye´nin İlk 500 Sanayi Kuruluşu? arasında gösterdiği Marmarabirlik´in, büyüme ve satış rakamları itibariyle dolar kuru bazında gerilediği iddialarına açıklık getirdi. Sarı´nın Marmarabirlik´in dolar bazında küçüldüğüne yönelik açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Asa, ?2008-2009 iş yılından bu yana Birliğimiz TL bazında yüzde 83 büyürken, dünya piyasalarındaki gelişmelerden dolayı doların TL karşısında değer kazanmasına rağmen, dolar bazında da yüzde 23 büyümüştür. 2008-2009 yılında 97,6 milyon dolar olan Birliğimizin cirosu, 2013-2014 yılında 120,1 milyon dolara yükselmiştir. Bu da göstermektedir ki Sayın Sarı´nın ifade ettiği gibi dolar bazında küçülme değil, büyüme gerçekleşmiştir. Sarı yaptığı hesaplamada, Marmarabirlik´in dolar bazında ortalama satış fiyatını hesaplamıştır. Ortalama satış fiyatı, o yılki ürünün kalibre dağılımına bağlıdır. Yani o yıl yoğunlukla ince kalibre zeytin alınmışsa, satarken de ince kalibreli ürün satışı yapılacağı aşikardır. Dolar bazında gerçek değerlendirme Marmarabirlik´in dolar bazında cirosuyla ifade edilebilir.
?BİZ ZEYTİNİ DOLARLA ALIP SATMIYORUZ?
Sarı, Marmarabirlik´in 2014 yılı satıştan net cirosu olan 265 milyon TL´yi, 36 bin 200 ton zeytin satışına bölerek, ortalama satış fiyatını da yanlış hesaplamaktadır. Dolar bazında hesaplama yaparken 2014 yılı ekim ayı sonu itibariyle 2,20 TL olan dolar kurunu, 2015 yılında en yüksek rakam olan 2,70 TL´den hesap etmektedir. 2014 yılı 31 Ekim tarihli Merkez Bankası verilerine göre, 1 dolar karşılığı 2,2067 TL´dir. Buradan da anlaşılacağı üzere, Sayın Sarı işine geldiği gibi hesap yaparak, şark kurnazlığı ile Marmarabirlik´in büyüme oranlarını manuple etmeye çalışmıştır.

Sayın Sarı, yanıltıcı açıklamalar yapmak yerine, dolar bazında yüzde 23, TL bazında yüzde 83 oranında büyüme gösteren başka bir örnek kuruluş göstersin. Kaldı ki burası Amerika değildir; Marmarabirlik ürün alıp satarken dolarla alışveriş yapmamaktadır? diye konuştu.
?YALAN KONUŞMAKTAN HİÇ Mİ UTANMIYORSUNUZ??
Sarı´nın açıklamalarında kendiyle çeliştiğine işaret eden Asa, tutarsız söylemler ve asılsız iddialarla yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Sarı´nın eleştirdiği bayi satış rakamlarını örneklerle ortaya koyan Asa, şu değerlendirmelerde bulundu:
?Sayın Sarı, seçim döneminde kazancı az olduğu için sıkıntı yaşayan bayilerden bahsederek, ?Bayiler beni arıyor, kurtarın bizi bunlardan´ demiştir. Sayın Sarı, aynı bayiler üzerinden farklı bir siyaset yürütmektedir. Bayilerin kayırıldığı ve kazanç sağlandığı söylenmektedir. Ayrıca nihai tüketici fiyatlarını, bayi fiyatı olarak söylüyorsunuz ve ortakları kandırıyorsunuz. Siz yalan konuşmaktan hiç mi utanmıyorsunuz?
?SAYIN SARI HALÜSİNASYON GÖRMEKTEDİR?
Rakamları geçtiğimiz yıl Marmarabirlik´in ürün alım fiyatı olan 7 TL üzerinden açıklayacak olursak, ürünün işçilik, fire, ambalaj, nakliye ve diğer masraflar ile Marmarabirlik´e maliyeti 10,78 TL olup, Marmarabirlik´in bayiye satış fiyatı 12,80 TL´dir. Bayinin satış fiyatı ise 14,70 TL´dir. Sarı´nın sadece suyunu ve tuzunu koyuyorsunuz dediği gibi değil, sözünü ettiği fiyatları bulmamakta, hiçbir bayi üreticiden fazla, 7-8 TL gibi bir rakam kazanmamaktadır. Aslında kendisi halüsinasyon görmektedir. Son tüketicinin aldığı fiyatı bayi satış fiyatı olarak görüyor olması da yine ruh halinin bir göstergesidir.?
?36 BİN 200 TON ÜRÜN SATIŞINI KİM YAPTI??
Başkan Asa, Hüseyin Sarı´nın Marmarabirlik´in profesyonel bir pazarlama ekibi olmadığına yönelik eleştirilerine de yine rakamlarla cevap verdi. 2009 yılında 5 yıl ortalamasına göre 23 bin tonlarda olan yıllık satış miktarının, 2014 yılında 36 bin 200 tonlara yükseldiğine işaret eden Asa, ?Pazarlama ekibimizin olmadığından bahsediyorsunuz. Sizi esefle kınıyorum. Bu kadar ürün satışını kim yaptı? Profesyonellikten kastınız nedir? Biz ekibimize güveniyoruz ve ekibimizin de arkasındayız? dedi. Asa, Sarı´nın Marmarabirlik´te 2011 yılında bir gıda mühendisi ve ziraat mühendisi olmadığına yönelik açıklamalarına da ?29 teknik çalışanımız var ve mevcut teknik kadromuzu belgeleriyle ortaya koyabiliriz. Sizin için yalanın biri bin para, işinize geldiği gibi konuşuyorsunuz. Bu kadarına da pes diyoruz. Size hiç yakışmıyor? diye cevap verdi.
?BİR SÖYLEDİĞİ DİĞERİNİ TUTMUYOR?
Başkan Asa, Sarı´nın kısa süre önce Bursa´da Yönetim Kurulu´na iyi niyetle yapmış olduğu ziyarette, olumlu mesajlar vermiş olmasına rağmen, kısa bir süre önce yaptığı açıklamalarla Marmarabirlik´e zarar verdiğini vurgulayarak, ?Sayın Hüseyin Sarı´nın açıklamalarına baktığımızda, bir gün söylediği diğer gün söylediğini tutmuyor. Bir ay önce Yönetim Kurulu olarak bizleri ziyaret etti. Yapılan ziyarette, ?Geçmişte konuşulanları unutalım, geleceğe bakalım´ dedi. Ardından 5 gün sonra Birlik Genel Kurulu´nun iptali için dava açtı. Bu, Sayın Sarı´nın ne kadar tutarsız olduğunun bir göstergesidir. Diyelim ki seçimli genel kurul iptal edildi. Yeniden seçim yapılmasına karar verilse ne olacak ki mevcut Yönetim Kurulu dışarıda kalıp, kendisi atama ile mi gelecek?
?40 MİLYONLUK VERGİ BORCUNU AÇIKLASIN?
Sarı´nın yanı sıra, Yönetim Kurulu´nda geçmiş yıllarda Marmarabirlik´te görev yapmış ve görevi boyunca 3 kez emekli olarak tazminat alıp, üstüne çalıştığı kurumu mahkemeye vererek sadece kendine fayda sağlayan bir üye bulunmakta. Görevi Birlik ve Kooperatif arasında köprü kurmak olması gerekirken, öyle tahmin ediyorum ki çalıştığı dönemlerdeki başarısızlıklarını devam ettirmek istercesine akıl hocalığı yaparak, iki kurum arasındaki ilişkilerin gerilmesine sebep olmaktadır. Kendi egosunu tatmin etmek uğruna neredeyse 24 saat kooperatiften çıkmamakta, kendine bir görev addetmeye çalışmakta ama becerememektedir. Değerli Erdekliler, o yönetici ilk önce Genel Müdür Yardımcısı olduğu zaman Marmarabirlik´in vergi borcu 40 milyon TL´ye ulaşmadan neden gereğini yerine getirmediğini açıklasın. Bu kurumu neden zarara uğrattınız?? şeklinde konuştu.
?KENDİNİZİ BAKANLIK´IN ÜZERİNDE Mİ GÖRÜYORSUNUZ??
Başkan Asa, Sarı´nın Genel Kurul´un iptali hakkındaki hukuki sürece yönelik açıklamalarının da gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, ?Sayın Sarı, dava açıldığını ve davanın kabul edildiğini söylemektedir. Gerçekte süreç henüz başvuru aşamasında olup, bugüne kadar hiçbir inceleme yapılmamıştır. İncelemeler yapıldıktan sonra görülecektir ki bu girişim Marmarabirlik´in lehine sonuçlanacaktır. Çünkü 2014 yılı Nisan ayında yapılan Genel Kurulumuz, Bakanlık temsilcileri gözetiminde gerçekleşmiş ve ayrıca ilgili kurumlar tarafından tasdik edilmiştir. Siz kendinizi Bakanlık ve ilgili kurumlar üzerinde bir makamda mı görüyorsunuz?? diye sordu.
?BİZ TEFECİYSEK İSTEDİĞİ YERDEN FİNANS BULSUN?
Hüseyin Sarı´nın Marmarabir-lik´e yönelik tefecilik suçlamalarına çok sert bir şekilde tepki gösteren Başkan Asa, ?Sayın Sarı Mar-marabirlik´i tefecilikle suçlamak tadır. Öncelikle tefecilikten kastınız nedir? Açıklayın. Buyursun önümüzdeki kampanyada ürün almak için Marmarabirlik´ten finans almasın ve faiz de ödemesin. İstediği yerden finans bulsun veya üreticilere de bir yıl sonra ödesin. Biz Marmarabirlik olarak üreticilerimize ürün bedellerini zamanında ödemek istiyoruz? dedi.
Asa, ortaklara kar payı dağıtımı konusuna da açıklık getirerek, ?Kar payı dağıtım usul ve esasları Anasözleşme´ye göre belirlenmektedir. 2014 yılında yenilenen Anasözleşme´ye göre, kesin fiyat yönteminde kar zarar riski, ortaklarımız tarafından üstlenilmediği için kar payı dağıtılamamaktadır. Ancak önümüzdeki süreçte ortaklara kar payı dağıtımı yapılacak ve bu dağıtım da yine bizim dönemimizde olacaktır? diye konuştu.
?NEDEN ERDEK KOOPERATİFİ ORTAKLARI SARI´NIN VAATLERİNİ SORGULAMIYOR??
Başkan Asa, Sarı´nın seçim döneminde ortaklık kabulünden maaşını hibe etmeye kadar pek çok konuda dile getirdiği vaatlerini de anımsatarak, şöyle konuştu:
?Sayın Sarı yasal temeli bile olmayan iddialarda bulunacağına öncelikle seçim dönemi vaatlerini yerine getirsin. Seçim döneminde ?Bir ağaç zeytini olanı ortak yapacağım´ demişti. Biz de o zaman ?Yapamazsınız, Anasözleşme gereği 2017 Şubat ayından itibaren
yapabilirsiniz´ dedik. Söz vermiştiniz ?Seçimin sonraki günü ortak yapacağım´ diye. Seçim zamanı vaatlerde bulunmak kolaydı. ?Nakliyeleri kaldıracağız´ diye söz verdiniz. Biz de ?Nakliyelerin kaldırılması kooperatife büyük zarar verir´ dedik. Siz de ?Kaldıracağım´ demiştiniz. Neden hala nakliyeleri kaldırmıyorsunuz? Neden sözünüzü tutmuyorsunuz? Erdek Kooperatifi´nin tek bir ortağının bile menfaatini düşünmeden, alın terine saygı göstermeden, gözlerinin içine baka baka yalan söyleyerek, aslı astarı olmayan, kanuna aykırı vaatlerin sorgulanması gerektiğini düşünüyorum.
?MARMARABİRLİK´İ ÇİFTLİK Mİ ZANNETTİNİZ??
Erdek Kooperatifi ortaklarından kesilen primlerle yapılan zeytinyağı fabrikasını Birlik´e devretmek istemenizin sebebi nedir? Erdek halkına açıklar mısınız? Bunları Erdekli üreticilerimiz bilsin. Bu zeytinyağı fabrikası, Erdek Kooperatifi ortaklarından alınan kesintilerle yapılmıştır. Birlik´e devredilmesi uygun değildir. Kooperatif seçimlerinden önce birçok kişiyi işten çıkarıp, birçok kişiyi de işe alma vaadinde bulundunuz, burasını çiftlik mi zannettiniz? Marmarabirlik´te personel alımı, ihtiyaç halinde, kurumsallığın gereğine uygun biçimde ve insan kaynakları kriterleri çerçevesinde yapılır.

?MAAŞI TIKIR TIKIR HESABINA YATIYOR?
Sayın Sarı seçim döneminde, seçildikleri takdirde maaş almayacaklarını vaat etmiştir. Bu vaatlerin üzerinden 4 ay geçmiş olmasına rağmen henüz hiçbir ay maaşını bağışlamadığını görmekteyiz. Maaşı tıkır tıkır banka hesabına yatmaktadır. Bu da demek oluyor ki seçim esnasında söyledikleri yalanlara bir yenisi daha eklenmiştir. Siz önce bu vaatlerinizi sorgulayın, ondan sonra hakkımızda görevi kötüye kullanma, usulsüzlük, kayırmacılık veya zarara uğratma varsa basına açıklayın. Hukuken ve vicdanen kimseye verilemeyecek hesabımız yok. Ne istiyorlarsa sorsunlar, cevabını verelim. Siyaset yapıyorsunuz, siyasetin de bir adabı, usulü olur.?
?DİĞER KOOPERATİFLER NASIL KAR EDİYOR??
Asa, Sarı´nın kooperatifler arasında farklı uygulamalar olduğu ve Erdek Kooperatifi´nin zarara uğratıldığı iddialarına ise şöyle yanıt verdi:
?Sayın Sarı´nın yaptığı açıklamalar bizi hayretler içerisinde bırakmaktadır. 2014 mahsulü ürünlerin Erdek Kooperatifi´nden hiç çekilmediği ve İznik Kooperatifi´ndeki mahsullerin tamamının çekildiği yönünde iftira atmaktadır. Halbuki kendisi de çok iyi bilmektedir ki 2014 mahsulü ürünler, kalibre ve olgunlaşma durumu gibi kriterler göz önüne alınarak, sadece Erdek Kooperatifi´nden çekilmiş olup, yaklaşık 300 ton civarındadır ancak diğer kooperatiflerin hiçbirinden 2014 yılı ürünü çekilmemiştir. Farklı parametrelere göre alınan ürün miktarları belli periyotlarda dengeye oturmaktadır. Kaldı ki Marmarabirlik, kooperatifler arasındaki ürün çekim oranları konusunda büyük hassasiyet göstermekte olup, herhangi bir kooperatifin kayırılması söz konusu bile değildir.
?EDİNCİK KOOPERATİFİ´NDEN ÖZÜR DİLEMELİ?
Kooperatiflerin kar ve zarar etmesi, sağlıklı ürün alımları ve stoklarda ürünün uygun koşullarda muhafaza edilmesi, Marmarabirlik´e satış yapılırken ürünün zayi olup olmadığı ve aynı zamanda kooperatiflerin cari harcamalarının yüksek olup olmadığıyla ilişkilendirilmelidir. Erdek Kooperatifi´nin zarar etmesinin sebebini kendisi gün geçtikçe daha iyi anlayacaktır. Şahsi düşüncem, Sayın Sarı´nın döneminde Erdek Kooperatifi rekor bir seviyede zarar edecektir. Anladığımız kadarıyla kendisi bu başarısızlığa bugünden kılıf aramaya başlamıştır. Sarı´ya şu soruları sormak gerekir; ?Aynı büyüklükteki diğer kooperatifler neden zarar etmemektedir? Kavgacı bir yaklaşım sergileyerek, daha önce beyan ettiğiniz gibi Erdek Kooperatifi´ni Marmarabirlik´ten ayırmak mı istiyorsunuz? Küçük olsun, benim olsun mu diyorsunuz?´ Sayın Sarı ayrıca, Edincik Kooperatifi´ni de şakşakçılıkla suçlamaktadır. Bunun hiç hoş bir durum olmadığını, kendisinin Edincik Kooperatifi ve ortaklarından özür dilemesi gerektiğini ve günü geldiğinde Edincik Kooperatifi ortaklarının Sayın Sarı´ya bunun hesabını soracağını düşünmekteyiz.?
?MARMARABİRLİK´E VE ERDEK KOOPERATİFİ´NE ZARAR VERMEKTEDİR?
?Sayın Sarı tüm bu asılsız ithamları ve yalan yanlış beyanatları ile Marmarabirlik´e, Erdek Kooperatifi´ne ve ortaklarımıza büyük zarar vermektedir? diyen Asa, görevlerinin üreticinin daha çok kazanmasını sağlamak, daha çok ürün almak ve daha çok ürün satmak olduğunu söyledi. Bu hedefler doğrultusunda Marmarabirlik´te son 5 yıldır çok güzel çalışmalara imza atıldığını anlatan Asa, ?Sayın Sarı´nın bilmek istediği bir konu varsa, gelsin bize sorsun biz de söyleyelim. Cevap alamazsa istediği gibi hareket edebilir. İlk önce kurum içinde konuşalım, biz kimseden bir şey gizlemiyoruz. 2010 yılından bugüne kadar Marmarabirlik şeffaf bir anlayışla yönetilmektedir. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak kurumla ilgili açıklamaları yazılı basından takip etmekten ziyade kendi içimizde çözmek isteriz. Kaldı ki kurum içi meselelerin basında yer almasının etik olmadığını düşünüyoruz. En azından Sarı´nın bizden bilgi aldıktan sonra kamuoyuna açıklama yapması, daha doğru ve yerinde olacaktır. Bugünden itibaren de Sarı´nın verdiği yalan yanlış beyanatlara cevap vermeyeceğimizi ve kale almayacağımızı bildirmek isterim.
?BAŞARILARIMIZ VERİLECEK EN GÜZEL CEVAPTIR?
Marmarabirlik´te son 5 yıldır güzel şeyler olmaktadır. Satışlarımızı 2009 yılına göre neredeyse yüzde 80 artırmış bulunuyoruz. 36 bin 200 ton satış yaptık, 2015 yılında hedefimiz 40 bin tonu yakalamak. Dört yılda 3 kez ihracatta birincilik ödülünü aldık. Son 4 yılda kurumu zarar ettirmedik. Üreticiye ürün bedelleri kampanya sürecinde neredeyse peşin öder gibi ödenmekte, ortaklarımıza gübre ve ilaç desteği verilmekte, her kooperatif bölgesinde depolama kapasitesini artırmak amacıyla 2010 yılından bugüne kadar toplamda 32 milyon TL´lik yatırım yapılmıştır. Bütün bu veriler Marmarabirlik´in başarısını açıkça ortaya koymakta olup, yersiz ve temelsiz eleştirilere verilecek en güzel cevaptır. Tüm ortaklarımızı, Marmarabirlik´in yakaladığı bu başarılara köstek olmaya çalışanlara karşı gereken duyarlılığı göstermeye davet ediyorum? ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli