Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Marmarabirlik dip zeytin alıyor

Marmarabirlik dip zeytin alıyor

Marmarabirlik tarihinde ilk kez dip zeytin alımına geçtiğimiz Cumartesi gününden itibaren başlandı. Zeytin ürününün ağırlıklı bulunduğu bölgelerde yaşanan afet sonrası, Marmarabirlik zeytin alım fiyatları ile ödeme planın da değişikliğe gitti.

Marmarabirlik tarihinde ilk kez dip zeytin alımına geçtiğimiz Cumartesi gününden itibaren başlandı. 
Zeytin ürününün ağırlıklı bulunduğu bölgelerde yaşanan afet sonrası, Marmarabirlik zeytin alım fiyatları ile ödeme planın da değişikliğe gitti.
Marmarabirlik`in, üretici ortakların zararlarını en aza indirebilmek adına aldığı önlemler kapsamında, dip zeytin alımı olduğu gibi zeytine verilen fiyatlarda da kısmı iyileştirme yapıldı.
Marmarabirlik tarafından hafta başında yapılan açıklamada,  25 Ekim Pazartesi günü 5,10 lira tavan fiyat ile açılan  2010-11 ürün alım kampanyasına ilişkin alım fiyatları ve ödeme planının revize edildiğini duyurdu.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, hava koşulları nedeniyle % 70 oranında rekolte kaybının yaşandığı bölgemizde, rekolte beyan eden ortakların beyanlarının 250 kg. az olmamak üzere artırılmış bir şekilde tamamının  ve 270-460 aralığındaki ve yağlık zeytinlerin ise beyan miktarlarına bakılmaksızın alınacağını açıkladı. Bölge toplam rekoltesinin de 42 bin ton civarında gerçekleşeceğini tahmin edildiğini söyleyen Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa, bölge rekoltesinin en az % 60`ını almayı planlandığını ifade etti. % 70 ürün kaybı, piyasa koşulları ve arz talep dengesini gözeten Marmarabirlik Yönetim Kurulunun, bu kampanya dönemine özel olarak kota uygulamasını kaldırdığını bildiren Asa, yine sadece bu yıl avans değil, nihai fiyat uygulanacağını kaydetti.
Hidamet Asa, "Özellikle vurgulamak isterim ki, kota uygulanmayacak olması, avans fiyat değil de nihai fiyat uygulaması, sadece bu kampanya dönemine aittir. Gelecek yıllarda avans fiyat uygulaması sürecek, ürün bolluğuna göre kota uygulanabilecektir" dedi. Bu kampanya döneminde 200 Adet/Kg. zeytine 5,10 lira,  460 Adet/Kg. zeytine de 2 lira fiyat uygulanacak. Başkanımız Asa, fiyatların bu şekilde oluşmasında rekolte kaybının büyük etkisi olduğunu belirterek, gelecek yıllarda ürün bolluğu ve piyasa koşulları doğrultusunda fiyatların düşebileceğinin de göz önünde bulundurulması gerektiğine vurgu yaptı.
170-190 dane zeytin 5,5 TL
Marmarabirlik, kilogramda 170-190 tane arası zeytine 5,5 lira ödeyecek. Marmarabirlik`ten yapılan yazılı açıklamaya göre, birlik, piyasa koşullarını dikkate alarak 2010-11 alım kampanyası fiyatlarında değişiklik yapıldı. Rekolte kaybı yüzünden ürünün az, ancak iri olması nedeniyle, bu kampanyaya özel, kiloda 170-190 adet gelen Gemlik tipi siyah zeytinin kilosu 5 lira 50 kuruş olarak belirlendi.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, bu yıl özel şartların yarattığı % 70 ürün kaybı, piyasa koşulları ve arz-talep dengesi göz önünde bulundurularak ortakların sıkıntı ve mağduriyetlerini gidermek adına 170-190 tane arası ürünü almayı kararlaştırdıklarını belirtti. Aynı zamanda 170-190 tane zeytin alımıyla satış politikaları çerçevesinde, ürün çeşitliliğine yeni bir halka daha eklenmiş olacağını ifade eden Asa, şunları kaydetti: `Bu kararla bir defa daha görülmüştür ki, zeytin piyasasının oluşmasında ve piyasalara yön verilmesinde Marmarabirlik etkin bir rol oynamaktadır. Ortaklarımızın her zaman yanındayız ve ortaklarımızdan da kooperatiflerine ve Marmarabirlik`e sahip çıkmalarını bekliyoruz.`
2010/2011 kampanya döneminde ödemeler 15 günü geçmeyecek periyodlar halinde, yağlık zeytinler üç günlük süre içinde peşin, diğer bütün alımların ise % 60`ı peşin  ve kalan tutar kampanya bitiminde hemen ödenecek.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli