Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Marmarabirlik müstahsile ilk ödemeyi bugün yapıyor

Marmarabirlik müstahsile ilk ödemeyi bugün yapıyor

Marmarabirlik 2013-2014 sezonu ürün alımları kapsamında üretici ortaklarına ilk ödemeyi 22 Kasım 2013 Cuma günü (bugün) yapıyor.

Marmarabirlik 2013-2014 sezonu ürün alımları kapsamında üretici ortaklarına ilk ödemeyi 22 Kasım 2013 Cuma günü (bugün) yapıyor. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 1-15 Kasım 2013 tarihleri arasında alımı tamamlanan ürün bedelinin % 60`ının karşılığı olan 29,5 milyon liranın üreticilerin banka hesaplarına aktarıldığını söyledi.
Asa, 21 Kasım tarihine kadar toplam 22.800 ton ürün aldıklarını, bunun parasal değerinin 81,5 milyon lira olduğunu, bugüne kadar gerçekleşen alımların % 70`e yakını iri kalibre olduğundan, tutar olarak büyük rakamların oluştuğunu belirtti.
Asa: "Ortaklar fiyattan memnun"
Ürün alım fiyatları ile ilgili eleştirilerin belirli bir kesim tarafından amaçlı yapıldığını, bu kişilerin eleştiri yapmadan önce, piyasada oluşan salamura ve taze ürün güncel alım fiyatlarını araştırmaları gerektiğini söyleyen Asa, "Fiyatlar memnun etmeseydi, kooperatiflerimize kısa sürede bu miktarda ürün gelmezdi" dedi.
Asa, "Ürün alımlarımızda son üç yılda ortaklarımız mağdur edilmediği gibi, 2013 yılında da mağdur edilmemiştir. Ortaklarımızı düşünürken diğer taraftan kurumu da mutlaka düşünmeliyiz. Hata yapma hakkımız yok, kuruma bir zarar gelmesi durumunda Marmarabirlik`i kim kurtaracak." dedi.
Asa, Alım fiyatlarının tek başına değerlendirilmesinin yanlış olduğunu, zorlu piyasa koşullarında diğer bölgelerden gelen ürünlerle rekabet etmek zorunda kaldıklarını, bu durumun da dikkate alınması gerektiğini söyledi. 
Sektördeki kayıt dışılık, haksız rekabet ve merdiven altı üretimin bir an önce önlenmesi gerektiğinin altını çizen Asa, üretici ortakların emeğinin ve alın terinin korunabilmesi için Coğrafi Tescilin biran önce yürürlüğe girmesi gerektiğini öne sürdü.
Asa: "Marmarabirlik olmazsa olmaz"
Asa, "Attığımız her adımda ortaklarımızı düşünüyoruz. Ciddi çalışmalarımız sonrasında satışlarımızın tüm zamanların en yüksek rakamına 30 bin tona ulaştı. Ancak bu yıl alınacak ürün miktarı düşünüldüğünde, çok daha yüksek satış rakamlarına ulaşmamız gerektiğini görüyoruz. Ürün almak kolay! Ancak, piyasa koşullarında rekabet edebileceğimiz şartlarda ürün alınmadığı takdirde satışların olumsuz etkileneceği aşikârdır" şeklinde konuştu. 
Marmarabirlik ortaklarına seslenen Asa "Ürün alım miktarlarını, fiyatları ve ödemeleri bir yıllık düşünürsek, olaya kısa vadeli bakarsak yanılırız. Marmarabirlik bize her yıl lazım. Kurumumuza zarar gelmesi halinde, ortaklarımızın nasıl bir mağduriyet yaşayacağı iyi düşünülmelidir." dedi.
Asa: "Peşinat haricinde kalan tutarın ödeme tarihi uzayabilir" 
Asa, "Ortaklarımıza daha önce duyurduğumuz gibi, alım bedellerinin % 60`ını peşin olarak ödüyoruz. Kampanyanın ilk 20 günlük seyrini analiz ettiğimizde, alım miktarımız ve parasal tutarın yüksek rakamlara ulaşacağını görüyoruz. Bu nedenle peşinatın haricinde kalan % 40`lık ödemelerin süre olarak uzayabileceği konusunda ortaklarımızı bilgilendirmek istiyoruz. Ayrıca, kota harici ürün teslimatlarına ait bedellerin hiçbir şekilde bir yıldan önce ödenmeyeceğini hatırlatmak isteriz." dedi. 
Asa: "Ürün kalitesinde çok hassasız"
Asa, "Bazı kooperatif bölgelerimizde devam eden alımlarda ürün kalitesiyle ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Bu konuda çok hassas davranmak zorundayız. Kalite standardımıza uygun olmayan ürün alındığı takdirde satışlarımız olumsuz etkilenir. Ürün alımları sırasında gösterdiğimiz titizliği ortaklarımız anlayışla karşılayacaktır. Diğer taraftan hiçbir kooperatif görevlisi kalite standardına uygun ürünü geri çevirmez." diyerek sözlerini tamamladı.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli