Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Marmarabirlik sektörde tek başına

Marmarabirlik sektörde tek başına

Marmarabirlik, Türkiye İhracatçılar Meclisinin açıkladığı, ihracatçılar listesinin ilk 1000de yer aldı. Kamuoyuna yapılan açıklamaya göre, TİMin ilk 1000 ihracatçı listesindeki zeytin ve zeytinyağı sektörünün tek temsilcinin Marmarabirlik...

Marmarabirlik, Türkiye İhracatçılar Meclisi`nin açıkladığı,  ihracatçılar listesinin ilk 1000`de yer aldı. Kamuoyuna yapılan açıklamaya göre, TİM`in ilk 1000 ihracatçı listesindeki zeytin ve zeytinyağı sektörünün tek temsilcinin Marmarabirlik olması dikkat çekti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)`in açıkladığı 2010 yılı ihracatında ilk 1000 firma listesi, zeytin ve zeytinyağı sektöründe çarpıcı bir gerçeği gözler önüne serdi. Kısa adı Marmarabirlik olan Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, ilk 1000 firma arasında zeytin ve zeytinyağı sektörünün tek temsilcisi oldu.
TİM`in 2004 yılından bu yana her yıl düzenli olarak açıkladığı listeye yıllar itibariyle bakıldığında, zeytin ve zeytinyağı sektöründe ciddi bir gerileme görülüyor. 2004 yılında liste ilk kez açıkladığında sektörden 8 firma yer alırken, 2005`te firma sayısı 9`a çıktı. 9 firmanın toplam ihracat rakamı 266 milyon 693 bin dolara ulaştı.
2006 yılında gerileme hız kazandı ve listedeki zeytin, zeytinyağı ihracatçısı firma sayısı 5`e düştü. 5 firmanın ihracat rakamı da 129 milyon 880 bin dolara geriledi.
Sektördeki irtifa kaybı 2007`de de sürdü ve listede Marmarabirlik ile birlikte 3 firma kaldı. 2008 yılına gelindiğinde Marmarabirlik bu kez listede tek başına yer aldı. 2009`da iki firma eklendi ve sayı üçe çıktı. Geçen yıl ise yine Marmarabirlik, ihracatta ilk 1000 firma listesinde zeytin ve zeytinyağı sektörünün tek temsilcisiydi.
25 milyon dolarlık hedef Marmarabirlik için zor değil
Bu arada Marmarabirlik, 2011 yılı için koyduğu 25 milyon dolarlık ihracat hedefine yaklaşıyor. Marmarabirlik yılın ilk yarısında 15 milyon 58 bin dolarlık, toplam 2 bin 110 ton sofralık zeytin ihracatı gerçekleştirdi.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, dünya ekonomilerindeki durgunluğa karşın ihracat kapılarını zorladıklarını, yakında Suudi Arabistan`la da bayilik sözleşmesi imzalayacaklarını söyledi. Yılın ilk altı ayında yurt içi ve yurtdışına  yaklaşık 15 bin ton sofralık zeytin sattıklarını anlatan Hidamet Asa, daha fazla ürün satabilmek için ar-ge biriminin yeni tatlar yaratmaya, tuz oranını da mümkün olduğunca düşürmeye çalıştığını belirtti.
Tuz oranını % 15`lerden % 2,5`a kadar düşürdükleri "Gold" adlı yeni ürünün piyasaya veril-meye başlandığını kaydeden Hidamet Asa, "Bu ürünümüzün hem iç hem de dış piyasada büyük ilgi görmesini bekliyoruz. Gold, Marmarabirlik`in pazarda büyük bir çıkış yapmasını sağla-yacak. Ayrıca geleneksel damak tadımıza uygun kuru sele de iç piyasada büyük ilgi görecektir" dedi.
Yeni sezona ilişkin görüşlerini de açıklayan Marmarabirlik Başkanı Asa, "Bölgemizdeki ağaçların bugünkü durumuna bakarak 2011-12 hasat döneminin verimli geçeceğini söyleyebiliriz. Eğer hava koşulları iyi giderse ürün iyi ve bol olacak. Üretici ortaklarımızdan rekolte beyanlarını ekim ayında almaya başlayacağız. Rekolte beyanlarının gerçekçi olması çok önemli. Çünkü piyasa koşullarıyla birlikte rekolte tahmini de fiyat belirlemede referans alınacaktır. Ayrıca kota uygulanıp uygulanmayacağı da bu verilere bağlıdır" diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli