Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Marmarabirlik Sigorta üreticinin yarasını sardı

Marmarabirlik Sigorta üreticinin yarasını sardı

Tarımda sigorta bilinci giderek artıyor. Marmara Bölgesinde özellikle kıyılarda etkili olan dolu ve fırtınadan dolayı ürünleri zarar gören zeytin üreticilerinden Marmarabirlik Sigorta aracılığıyla daha önce sigorta yaptırmış olanlar tazminatlarını..

Tarımda sigorta bilinci giderek artıyor. Marmara Bölgesi`nde özellikle kıyılarda etkili olan dolu ve fırtınadan dolayı ürünleri zarar gören zeytin üreticilerinden Marmarabirlik Sigorta aracılığıyla daha önce sigorta yaptırmış olanlar tazminatlarını aldı.
Marmarabirlik Sigorta`dan yapılan açıklamaya göre, doludan ötürü ürün ve kalite kaybıyla karşı karşıya kalan üreticiler, zararlarının fazlasıyla karşılanması nedeniyle derin bir nefes aldı. Kısaca TARSİM olarak bilinen tarım sigortası primlerinin yüzde 50`sinin devlet tarafından karşılandığını hatırlatan Marmarabirlik Sigorta yetkilileri, zeytin üreticilerinin artık sigorta primini de işletme gideri ya da maliyet faktörü olarak görmesi gerektiğini belirttiler.
Marmara Bölgesi`nde 1 ton zeytin ürünü için ortalama 47 lira prim ödeyen üreticiler, dolu ya da başka doğal afet nedeniyle kaybettikleri bu miktardaki ürünleri karşılığında ortalama 3 bin 380 lira tazminat aldılar.
Yetkililer, "Eğer dolu zararı olmasaydı ve üretici ürününü toplayıp satabilseydi, ortalama fiyat üzerinden bir ton ürüne 2 bin 800 lira para alacaktı. Bu rakamlar da gösteriyor ki, tarım sigortası yaptıran üretici zarar değil aksine kârlı durumda… O nedenle Marmarabirlik ortaklarının bir an önce tarım sigortası yaptırmasında fayda var. Ortaklarımız tarım sigortası yaptırmak için bağlı bulundukları kooperatiflere başvurabilir" dediler.
Marmarabirlik Sigorta, tarım sigortası prim ücretini gelecek sezonda ürün bedellerinden tahsil ediyor. Tarsim kapsamında dolunun yanı sıra doludan kaynaklanan kalite kaybı, fırtına, hortum, deprem, sel ve su baskınları da bulunuyor.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli