Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Marmarabirlik, zeytin fidanı dağıtımına tepkili

Marmarabirlik, zeytin fidanı dağıtımına tepkili

Zeytin yağı üretimini teşvik etmek amacıyla, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde devlet tarafından zeytin fidanı dağıtılması stratejik hata olarak değerlendirildi.

Zeytin yağı üretimini teşvik etmek amacıyla, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde devlet tarafından zeytin fidanı dağıtılması stratejik hata olarak değerlendirildi.
Marmara Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıllarda zeytinyağı üretimini teşvik etmek amacıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine bakanlık tarafından dağıtılan zeytin fidanlarının ülkedeki sofralık zeytin üretiminin artmasına neden olduğunu söyledi.
Asa "O dönemlerde zeytinyağı üretimini teşvik etmek için dağıtılan fidanların hepsi sofralık gemlik tipi zeytin fidanlarıydı. Durum böyle olunca zeytin yağ üretimi artmazken sofralık zeytin üretimi arttı. Zeytinyağı üretimini teşvik etmek için yapılan üretim denetim yetersizliğinden dolayı biranda sosyal üretime dönüştü. Bu da talepten fazla sofralık zeytin üretimine neden oldu" dedi.
Asa, bu yıl sadece Marmara Bölgesinde rekolte fazlası 150 bin ton zeytin üretiminin beklendiğini açıkladı. AB`nin zeytin ve zeytinyağına kota uygulamasının ihtiyaç fazlası üretimin satışında pazarlama problemlerini beraberinde getirdiğini dile getiren Asa, zeytin ve zeytinyağı ihracatında teşviklerin arttırılması ve ülke genelinde ambalajlı ürünlerin piyasaya sürülmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Asa, Marmarabirlik`in yılın ilk yarısında 15 milyon 58 bin dolar değerinde, toplam 2 bin 110 ton sofralık zeytin ihracatı gerçekleştirdiğini belirtti.
`Marmarabirlik, 2011 yılı için koyduğu 25 milyon dolarlık ihracat hedefine yaklaştı` diyen Asa, global ekonomideki durgunluğa karşın ihracat kapılarını zorladıklarını, yakında Suudi Arabistan`da da bayilik sözleşmesi imzalayacaklarını bildirdi.
Asa, yılın ilk yarısında yurt içi ve yurt dışına toplam yaklaşık 15 bin ton sofralık zeytin sattıklarını kaydederek, daha fazla ürün satabilmek için Ar-Ge biriminin yeni tatlar yaratmaya, tuz oranını da mümkün olduğunca düşürmeye çalıştığını anlattı.
Tuz oranını % 15`lerden % 2,5`a düşürdükleri `Gold` adlı yeni ürünün piyasaya verilmeye başlandığını bildiren Asa, `Bu ürünümüzün hem iç hem de dış piyasada büyük ilgi görmesini bekliyoruz. Gold, Marmarabirlik`in pazarda büyük bir çıkış yapmasını sağlayacak. Ayrıca geleneksel damak tadımıza uygun kuru sele de iç piyasada büyük ilgi görecektir` dedi.
Asa, 1,5 ay sonra başlayacak zeytin kampanya dönemini ise şöyle değerlendirdi: "Bölgemizdeki ağaçların bugünkü durumuna bakarak 2011-2012 hasat döneminin verimli geçeceğini söyleyebiliriz. Eğer hava koşulları iyi giderse ürün iyi ve bol olacak. Üretici ortaklarımızdan rekolte beyanlarını ekim ayında almaya başlayacağız. Rekolte beyanlarının gerçekçi olması çok önemli. Çünkü piyasa koşullarıyla birlikte rekolte tahmini de fiyat belirlemede referans alınacaktır. Ayrıca kota uygulanıp uygulanmayacağı da bu verilere bağlıdır"


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı