Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Marmarabirlik sofralık zeytine zam yapmıyor

Marmarabirlik sofralık zeytine zam yapmıyor

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, sofralık zeytin fiyatlarında rekora ulaşan artış haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, Ramazan sofralarımızın vazgeçilmezi olan zeytinde fiyat artışı olmayacak.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, sofralık zeytin fiyatlarında rekora ulaşan artış haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, Ramazan sofralarımızın vazgeçilmezi olan zeytinde fiyat artışı olmayacak. Tüketicilerimiz Marmarabirlik ürünlerini uygun fiyatlarla alarak güvenle tüketebilirler” dedi.
Sofralık zeytin fiyatlarının son 20 yılın en yüksek rakamlarına ulaştığına yönelik haberleri değerlendiren Asa, özellikle Ramazan ayının fırsat bilinmesiyle gıda fiyatlarında artış görülürken Marmarabirlik ürünlerinde zam olmayacağını açıkladı.
Başkan Asa, Marmarabirlik'in planlı ürün alımları, düzenli stoklar ve yeni pazarlarla birlikte ürün alım ve satış rakamlarını rekor düzeylere çıkardığını belirterek, 2014'te rekor satış rakamlarına ulaşarak 36 bin 200 ton zeytin sattık. 2015 yılsonu satış hedefimizi ise 40 bin ton olarak belirledik. Belirlediğimiz satış stratejileri çerçevesinde sofralık zeytinde fiyat artışı olmayacaktır. Özellikle gıda fiyatlarının arttığı Ramazan ayında Marmarabirlik ürünlerini aynı fiyatlardan tüketiciye sunmaya devam edeceğiz. Tüketiciler, sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmezi olan zeytini uygun fiyatlarla bulabilir, Marmarabirlik ürünlerini güvenle tüketebilirler” diye konuştu.
Zeytin ve zeytinyağı ihracatının çakıldığı yönündeki haberleri de değerlendiren Asa, Marmarabirlik'in son 5 yılda yeşil ve siyah zeytinde yapılan toplam ihracatın % 10'luk büyüme oranını geride bırakarak, % 25'lik büyüme gerçekleştirdiğini söyledi.
Başkan Asa, Marmarabirlik'in 2009 yılında 13 milyon dolar ihracat yaparken, 2014 yılında 25 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçekleştirdiğini, 2015 yılında ise bu rakamın 30 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini vurgulayarak şöyle konuştu: 2009 yılında ortalama 4 bin ton olan ihracatımız bugün itibariyle 5 bin 500 tonlara ulaşırken, 2015 sonunda ise Avrupa'ya yapılacak ihracatla birlikte 6 bin tonun üzerinde ihracat yapmayı hedefliyoruz. 2010 yılından itibaren Türkiye genelinde yeşil ve siyah zeytin ihracatında % 10 büyüme görülürken, Marmarabirlik'te bu oran % 25'lere ulaşmıştır. Bu da göstermektedir ki geçen 5 yılda her alanda olduğu gibi ihracatta da istikrarlı büyümeyi sürdüren Marmarabirlik, sağlıklı ve doğal ürünlerini uygun fiyatlarla tüketiciye sunmaya devam edecektir.”
Asa: İhracatın % 94'ü ambalajlı ürünlerde”
Ülke genelinde yeşil ve siyah zeytin ihracatının % 27'sinin dökme, % 73'ünün ambalajlı olarak yapıldığını belirten Asa, Marmarabirlik'in ihracatının % 94'ünün ambalajlı ürün satışlarından oluştuğunu kaydetti. Asa, ihracatın azalmasındaki en büyük etkenin merdiven altı üretimin artması ve kalitenin azalması olduğuna dikkat çekerek, sağlıklı, doğal ve ambalajlı ürün satan Marmarabirlik'in, hem yurtiçi hem de yurtdışında satış rakamlarını artırdığını dile getirdi.
Asa, zeytinyağı fiyatlarındaki artışın ise geçtiğimiz yıl rekoltenin düşük seviyelerde gerçekleş-mesinden kaynaklandığına işaret ederek, Sezon başında Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin rekolte tahmini 190 bin ton olarak açıklanmış ancak üretim rakamları beklentinin oldukça altında kalmıştır. TSE sınıflandırmasına göre zeytinyağı, içerdiği asit oranına göre sınıflara ayrılmaktadır. Rekoltenin tahminlerin altında kalması nedeniyle asit oranı 0.8'e kadar olan naturel sızma ve naturel birinci zeytinyağının üretimi az olmuş, az olan üretime talep fazla olmuş ve dolayısıyla fiyat artışı yaşanmıştır. Fiyat artışının asıl sebebi budur. Bu yıl normalin üzerinde seyreden zeytinyağı fiyatları, Ekim-Kasım aylarında başlayacak hasatla birlikte normal seviyeye gelecektir” ifadelerini kullandı.



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu