Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Marmarabirlikten Mektup Var

Marmarabirlikten Mektup Var

Bugüne kadar sadece veraset yoluyla yeni ortak alan Marmarabirlik, 1 Ocak 2003 tarihinden sonra vefat eden ortakların, kooperatif ortaklığı hakkını kaybetmiş varislerine üyelik hakkı sağladı.

Bugüne kadar sadece veraset yoluyla yeni ortak alan Marmarabirlik, 1 Ocak 2003 tarihinden sonra vefat eden ortakların, "kooperatif ortaklığı hakkı"nı kaybetmiş varislerine üyelik hakkı sağladı. Marmarabirlik 2011 yılında da buna benzer bir af kararı alarak hem ölen ortak varislerini, hem de üç dönem üst üste kooperatifine ürün teslim etmediği için üyelikten düşen ortakların, yeniden ortak olmalarını sağlamıştı.
Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Hidamet Asa`nın verdiği bilgiye göre veraset yolu dışında kooperatiflere ortak kaydı yapılmamaktaydı. Bunun yanı sıra üst üste üç ürün dönemi içinde kooperatiflerine ürün teslimatı yapmayanların da ortaklıklarına son verilmekteydi.
Ancak, gerek veraset yoluyla ortaklık hakkını kullanmayanlar, gerekse sonradan üyeliği düşenlerden gelen yoğun talepleri değerlendiren Marmarabirlik Yönetim Kurulu, 2011 yılı mart ayında bir af kararı almış, başvuru yapan mağdur üyelerini yeniden ortaklığa kazandırmıştı. Son günlerde bu yöndeki taleplerin artması üzerine Marmarabirlik üreticilere bir kez daha ``zeytin dalı`` uzattı.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, "1 Ocak 2003 tarihinden sonra vefat eden ortaklarımızın varislerinin kooperatife üye olmak için üç ürün dönemi içerisinde müracaat etmeleri gerekiyordu. Çeşitli sebeplerle bu süre içerisinde ortak olamayan varislerin bağlı oldukları kooperatife 31 Ekim 2013 tarihine kadar müracaatları halinde bir defaya mahsus olmak üzere ortaklığa kabul edileceklerdir" dedi.
Asa başlangıç tarihi olarak 1 Ocak 2003 tarihini almalarını da şu sözlerle açıkladı:   
 "Veraset yoluyla da olsa 1 Ocak 2003 tarihinden önceye dönülememesinin nedeni, yeniden yapılandırma sürecinin başlangıç tarihi olmasıdır. Bu tarihe kadar ortaklıktan atılma söz konusu değildi. Bundan dolayı 1 Ocak 2003 tarihinden öncesinde ortaklıktan atılanların ortak kaydı yapılmasının yasal olarak mümkün olmadığını vurguladı. Ayrıca o tarihlerde ortaklarımızın eksik bilgilendirilmeleri ve ortaklık yükümlülüklerini yerine getirmediklerinden dolayı, adeta ortak kıyımı yaşanmış ve binlerce ortak ortaklıktan çıkarılmıştı. Bu gün itibari ile mevcut ortaklarımızın Marmarabirlik imkânları çerçevesinde gübre, zirai ilaç, nakdi kredi ve birçok hizmetlerden faydalanmaları,  Marmarabirlik ortaklığının ne kadar önemli olduğu görülmektedir.
Asa, ortaklarımızın kooperatiflerine sahip çıkmalarını,  her zaman önemle vurguladıklarını belirterek, "Yeniden kooperatif ortağı olmaya yönelik taleplerin fazlalığı, geçmişe yönelik pişmanlığın işaretidir. Bu üreticilerimizin, kooperatiflerinin ve MARMARABİRLİĞİN önemini geç de olsa anlamış olmaları sevindiricidir. Bu durum mevcut ortaklarımıza da örnek olmalı.  Ortaklarımız kooperatiflerine sahip çıktıkça gücümüz daha da artacak, kazanan yine kendileri olacaktır" dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli