Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Meme Kanserine dikkat!

Meme Kanserine dikkat!

Balıkesir İl Halk Sağlığı Müdürü V. Op. Dr. Servet Kocaöz, ?Meme kanserinin gerek gelişmiş, gerekse gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen kadın kanseri? olduğunu açıkladı.

Balıkesir İl Halk Sağlığı Müdürü V. Op. Dr. Servet Kocaöz, ?Meme kanserinin gerek gelişmiş, gerekse gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen kadın kanseri? olduğunu açıkladı.
?Ülkemizde ve İlimizde kadınlarda en sık görülen kanser türü, meme kanseridir. Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede kadınların bilgilendirilip, bilinçlendirilmesi önemlidir. Bu amaçla 2004 yılından beri Ekim ayında ?Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri? yurt genelinde düzenlenmektedir.? diye konuşan Op. Dr. Kocaöz, açıklamasını şöyle sürdürdü: ?Meme kanseri, memedeki süt bezleri ve süt kanallarını oluşturan hücrelerin normal olmayan biçimde, kontrol dışı olarak çoğalması ve vücudun başka bölümlerine de yayılarak çoğalmayı sürdürmesidir. Kanser hücreleri meme dokusu dışına çıktığında, öncelikle koltuk altındaki lenf bezlerini tutmaktadır. Kanser hücrelerinin lenf bezlerine ulaşması, vücudun diğer bölgelerine yayılabileceğini gösterir. Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak meme derisinde içeri doğru çökme, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır. Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar evde her ay kendi kendine yapılan meme kontrolleri, bir doktor tarafından yılda bir yapılan meme muayeneleri ve 40 yaşından sonra 2 yılda bir yapılan mamografi (meme grafisi ) olarak sayılabilir. Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde, vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. Dengeli ve düzenli beslenme, aşırı kilodan korunma, alkol ve sigara alışkanlığı varsa bırakma, 30 yaşından önce doğum yapma ve bebeğini emzirme, stresi kontrol etme, spor yapma ve düzenli olarak doktor muayenesinden geçip gerekli tetkikleri yaptırmakla meme kanseri riskinin azaltıldığı gösterilmiştir. KETEM erken teşhis amacıyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet vermektedir. İlimizde Meme Kanseri erken tanısı için çekim yapılan hastane sayısı son yapılan düzenleme ve Kamu Hastaneler Birliği ve Genel Sekreterliği ile Halk Sağlığı Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle Balıkesir Devlet Hastanesi ( KETEM Birimi), Atatürk Devlet Hastanesi Kanser Tarama Birimi, Ayvalık Devlet Hastanesi Kanser Tarama Birimi, Bandırma Devlet Hastanesi Kanser Tarama Birimi, Bigadiç Devlet Hastanesi Kanser Tarama Birimi, Edremit Devlet Hastanesi Kanser Tarama Birimi, Dursunbey Devlet Hastanesi Kanser Tarama Birimi, Gönen Devlet Hastanesi Kanser Tarama Birimi hizmet vermektedir.?
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Meme Kanserine dikkat
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false