Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Mermerin kaynağında elektrik sıkıntısı

Mermerin kaynağında elektrik sıkıntısı

Türkiye mermer rezervinin 15 nin bulunduğu Saraylarda elektrik sıkıntısı var. Dünya mermer rezervinin 36?sına sahip Türkiyede bu rezervin 15?ini barındıran Marmara Adası Saraylar Beldesi...

Türkiye mermer rezervinin % 15` nin bulunduğu Saraylar`da elektrik sıkıntısı var.
Dünya mermer rezervinin % 36?sına sahip Türkiye`de bu rezervin % 15?ini barındıran Marmara Adası Saraylar Beldesi, mermeri kesebilmek için gerekli trafo yatırımının yapılmasını bekliyor.
Türkiye`nin mermer taşı ihracatında en büyük payın Marmara mermerinde olduğunu ancak mermeri işleyemediklerini söyleyen Saraylar Belediye Başkanı  "En büyük sorunumuz elektrik. TEDAŞ, maliyeti yüksek olduğu için bize trafo veremiyor. Firmaların taş kesme fabrikası inşa etmek için belediyeye müracaat ettiğini ancak gerekli trafo yatırımı yapılamamasından dolayı yeterli sayıda mermer kesme tesisi kurulamıyor" dedi.
Mermerin çıktığı alanda elektrik trafosu şart
Marmara Adası`na yapılacak altyapı yatırımının maliyetinin yüksek olduğunu dile getiren Başkan, adaya gelip tesis kurmak isteyenlere örnek olarak Omya Madencilik`i göstererek şunları söyledi: "İstanbul ve Biga`da mermer kesme tesisleri var. Blok mermer 20 TL ise toz haline gelince değeri 400 TL oluyor. Bunu yapabilirsek kazancımız artacak. Suriye, Yunanistan, Ürdün, Arnavutluk, Çin, İsrail, Almanya ve Amerika gibi ülkelere mermer ihraç ediyoruz. İsrail mezar taşı üretmek için bizim mermerimizi alıyor. Bizim taşımız en çok restorasyonda kullanılıyor. İhracatı arttıramamızın en büyük nedeni, mermeri işleyememizdir. Şimdi yavaş yavaş işleme tesisleri kuruyoruz, ancak en büyük sorunumuz elektrik şeklinde konuştu.
Adada tesis sayısı az
Adada yeterince tesis olmadığı için ham mermerin İstanbul gibi başka şehirlere giderek kesildiğini ve oradan ihraç edildiğini, bu nedenle belde ihracatının düşük çıktığını ifade eden Belediye Başkanı, "18 milyar metreküp mermer rezervi olan adada üretilen blok mermer, başta İstanbul olmak üzere Bursa, Çanakkale ve Trakya kesimindeki birçok imalat merkezinden işlenmiş olarak ihraç ediliyor. Beldede işletme ruhsatı bulunan 60 mermer ocağından 25?i faal durumda. Beldemizde 3 adet kalsit (kâğıt, plastik ve boyanın hammaddesi) üretme ve kırma, eleme tesisi bulunmaktadır" dedi.
Yılda 50 milyon dolarlık ihracat yapılıyor
Yılda 1 milyon tonun (300 bin metreküp) üzerinde blok mermer ürettiklerini açıklayan Başkan, "Bunun 150 bin metreküpünün iç piyasada, 150 bin metreküpünün ise dış piyasada tüketilmekte. Yıllık mermer ihracatı 50 milyon dolar civarında olup çok uluslu bir şirketin ekonomik değeri olmayan 600 ton civarındaki atık malzemeleri alıp kendi tesislerine götürerek kâğıt ve boya sanayinde kullanmaktadır" dedi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false