Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Mevsim Geçişleri Çocukları Hasta Ediyor

Mevsim Geçişleri Çocukları Hasta Ediyor

Mevsim geçişlerinde viral enfeksiyonlar ve alerjik reaksiyonlar belirgin bir şekilde artar. Bu durum en çok çocukları ve yaşlıları etkiler. Dış çevresel faktörler, büyük ve kalabalık şehirler, kreşler, alışveriş merkezleri gibi insanların topluca bul

Mevsim geçişlerinde viral enfeksiyonlar ve alerjik reaksiyonlar belirgin bir şekilde artar. Bu durum en çok çocukları ve yaşlıları etkiler. Dış çevresel faktörler, büyük ve kalabalık şehirler, kreşler, alışveriş merkezleri gibi insanların topluca bulunduğu kapalı alanlar, bu riski daha da artırır. 
Mevsim geçişlerinde polenler, toz ve rüzgarın artmasıyla çocukların bazen bir ayı bulan halsizlik, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma şikayetleri görülür. 
Memorial Dicle Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü`nden Uz. Dr. Abdulkadir Özel, mevsim geçişleri sırasında ortaya çıkan ve çocukları etkileyen önemli sağlık sorunları hakkında bilgi verdi. 
Uzun süren nezle ve gribe dikkat
Mevsim geçişleri ve  sıcaklık değişimleri hastalıklara zemin hatırlar. Bu durum  karşısında, henüz bağışıklığı gelişmemiş olan  bebekler ve çocuklar da savunmasızdır. Çocukluk çağında alerjik rinit (bahar nezlesi) %40 oranında görülebilir. Sürekli tekrarlayan nezle ve grip hali, polenlerin artması ile bahar aylarında sıklıkla görülür. "Alerjik Rinit" denilen bu durum halk arasında saman nezlesi, bahar nezlesi, alerjik nezle veya üst solunum yolu alerjisi olarak adlandırılır. Özellikle çocuklarda uzun süren nezle ve grip, ilerleyen vakalarda baş ağrısı, iltihaplı burun akıntıları, öksürük gibi belirtiler de gösterebilir. Bu gibi ağır durumlarda çocuklara sinüzit teşhisi de konulabilmektedir. Alerji, bulunulan çevrede ya da ortamda olan bir alerjenin nefes alma sırasında buruna alınıp, burnun iç yüzüne yapışması sonucunda ve mikrobik olmayan bir iltihap sonucu ortaya çıkabilmektedir.
Çocukların sebze ve meyve tüketimine özen gösterin 
Mevsim değişikliklerinin sıkça yaşandığı dönemlerde çocuğun sağlıklı beslenmesi çok önemlidir. Çocuk bu dönemde daha iştahsız ve yemek yeme konusunda isteksizdir. Bu nedenle çocukların özellikle; A, C, E vitaminleri ile çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, karnabahar, ıspanak, pazı, havuç, marul, maydanoz, tere, roka, sarımsak, soğan ile meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elma tüketimine özen gösterilmelidir. Günlük beslenmede kırmızı et, yumurta, kuru fasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, pekmez, kuruyemişlerden destek alınmalı ve beraberinde demirin emilimini kolaylaştıracak C vitamini yönünden zengin taze salata veya turunçgil meyveleri tüketilmelidir. 
Anne babalar sağlıklı beslenerek çocuklarına örnek olmalı 
Çay, kahve ve kolalı içecekler vücuttaki demir oranını azaltacağından yemekle birlikte tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Çocuklar, anne ve babalarının beslenme alışkanlıklarını taklit eder. Örneğin anne baba brokoli yemiyorsa, çocuk da yemeyecektir. Aileler, özellikle sağlıklı beslenme kurallarını benimseyerek çocukların rol model olmalıdır. Eğer anne baba özellikle sebze ve meyve ağırlıklı besleniyorsa, hazır yiyecekleri tüketmiyorsa çocuklar da zaman içerisinde bu alışkanlıklara sahip olacaktır. 
Çocuklarınızı çok sıkı giydirmeyin
Özellikle mevsim geçişlerinde çocuklara pamuklu ve sıcak tutan giyecekler giydirilmesi gerekir. Ancak çocuğun üşüyüp hasta olacağı endişesi ile kat kat giydirme, aşırı terlemeyi artırıp daha sık hasta olmasına yol açabilir. Çocuğun rahat giyip çıkarabileceği kıyafetleri yanınızda bulundurun, gerektiğinde çıkarıp tekrar giydirebilirsiniz. Polenlerin çok yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde, rüzgarlı havalar dışında evinizi sık sık havalandırın. Ev içi nem oranının %45-65 arasında tutmaya çalışın. Sadece evi havalandırarak bunu sağlayabilirsiniz. Ancak nem oranının çok düşük olduğu bölgelerde kısa süreli oda nemlendiricilerini kullanın. Mevsimsel geçişlerde çok sık hastalanan, kronik akciğer hastalığı olan yine alerjik bünyeye sahip çocukların doktor kontrolünde koruyucu ve tedavi edici ilaçlarla takibi gereklidir. 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false