Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

MHP Balıkesir Milletvekili Ok: ?Balıkesir Büyükşehir Belediyesi zehirli su satıyor?

MHP Balıkesir Milletvekili Ok: ?Balıkesir Büyükşehir Belediyesi zehirli su satıyor?

MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Balıkesir´de kullanılan içme suları hakkında yaptığı açıklamada...

MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Balıkesir´de kullanılan içme suları hakkında yaptığı açıklamada, ?Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur´un aylar önce basına yansıyan Balıkesir´in 60 ayrı yerleşim yerindeki içme sularında arsenik bulunduğu itirafı ve herhangi bir çalışma yapmaması sonucu çalışma başlatan Ayvalık Kent Konseyi, Ayvalık´ta 9 farklı yerleşim yerinden alınan su numuneleri ile Altınova ovasından alınan toprak numunelerini İzmir Valiliği Halk Sağlığı Laboratuvarı´nda analiz yaptırdı ve durumun hiçte iç açıcı olmadığı görüldü.? dedi.
Ayvalık´ta Ocak 2014´te numune alınarak tahlil yapılan Yeniköy, Bulutçeşme ve Beşiktepe mahallerinin içme sularında arseniğe rastlandığı bilgisi veren MHP Milletvekili Ok, açıklamasını şöyle sürdürdü:
?Yeniköy´de arsenik miktarı 29 mg/l, Bulutçeşme´de arsenik miktarı 14.4 mg/l çıkarken, Beşiktepe´de belirlenen miktar 59.15 mg/l oldu. İlçe Çevre Sağlığı ekiplerince 13 Kasım´da alınan numunelerde, Tehlike sınırı litrede 10 mikrogram kabul edilen arsenik miktarının, 7 mikrogram üstünde çıktığı Karaayıt´a demir zenginleştirme tesisi kuran maden şirketinin kuyusunda da arseniğe rastlandı. Kuyu suyundaki arsenik miktarının 29 mg/l civarında çıktığı öğrenildi. 24 Nisan 2015´te Çakmak Mahallesinden alınan su numunesinde 19.2 mg/l, Karaayıt Mahallesinde 17.5 mg/l, tarlaların sulandığı Madra Barajında ise 2.3 mg/l arseniğe rastlandı. Barajda ayrıca 0.13 mg/kg Kurşun, 1.09 mg/kg Nikel bulundu. İçme suyunda izin verilen en yüksek ağır metal değerlerinin Kurşun da 0.05 mg/kg, Nikel de 1 mg/kg, arsenik içinde tehlike sınırının 10 mg/l dir. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur´un insanlarımız için hayati öneme sahip su konusunda aradan bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen hiçbir şey yapmaması dikkat çekicidir. Karaayıt Mahallesi suyunda ve pergel çevresinde arsenik miktarının yüksek çıkması, mahallede bulunan Demir Madeni Zenginleştirme Tesisinden mi kaynaklanmaktadır? Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerini bu konuyu araştırmaya ve uyarmanın da ötesinde gerekli önlemleri almaya davet ediyorum. Hiçbir şey insan sağlığından daha değerli ve önemli değildir. İnsanların temel ihtiyacı olan içme suyuna el atması gereken AKP´li belediyeler Deve Güreşleri ve çalgılı çengili eğlencelerle vakit geçirmektedir. Oysaki belediyelerin görevi halkımızın temel sorunlarına ivedi olarak çözüm bulmaktır. Büyükşehir, köylerin içme suları ile ilgili bilimsel çalışma yaptırıp, gerekli tedbirleri alarak sonucunu kamuoyuyla paylaşmalıdır. Ayvalık Çakmak köyünde yaklaşık 40 kanser vakası olduğu söyleniyor. Eğer doğruysa ve bunlar içme suyu ile ilgiliyse durum çok ürkütücüdür.?
Tüketilen suların sayaç okumalarında da gecikmeler yaşandığını kaydeden Ok, ?Büyükşehir Belediyesinin bu keyfi tutumundan vazgeçerek aylık periyotlar halinde sayaç okumalarını yapıp ivedi olarak faturalandırılarak vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamalarını sağlamalıdır. Aksi halde asgari ücretle geçinmeye çalışanlarımız, ay sonunu zar zor da olsa getirmeye çalışan emeklilerimiz, Kaçak Saraya israfta sınır tanımayan hükümetin komik zamlarıyla geçimini sağlamaya çalışan işçi ve memurlarımız yüklü faturaları ödemekte güçlük çekmekte hatta ödeyememektedir. Ödeme yapamayan abonelerin suları uyarılmadan kesilmekte, ayrıca gecikme cezası uygulanmakta ve açma-kapama ücreti alınarak daha da mağdur edilmektedir. BASKİ yetkililerini bu tarz keyfi tutumlardan vazgeçerek konu ile ivedi olarak çözüm bulmasını istiyoruz.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false