Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

MHP Milletvekilinden, dil ve imla kılavuzu önergesi

MHP Milletvekilinden, dil ve imla kılavuzu önergesi

MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut, dil ve imla kılavuzu konusunu TBMMne taşıdı.

MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut, dil ve imla kılavuzu konusunu TBMM`ne taşıdı.
Balıkesir MHP Milletvekili Bulut,  eğitimimizde bir türlü çözülmeyen ve çocuklarımızın dil bilincini zedeleyen önemli bir konunun imladaki sıkıntı olduğuna değindi. 
Yazım kılavuzu hazırlama görevi yasal olarak Türk Dil Kurumuna ait olmasına karşın birçok kişi, dernek, yayınevinin yazım kılavuzu yayımlamakta olduğunu ve kendilerine göre kurallar koyduğuna değinen Bulut, konu ile ilgili olarak Başbakan Erdoğan`ın yazılı olarak cevaplaması üzerine soru önergesi verdi.
Bulut, eğitimimizde bir türlü çözülmeyen ve çocuklarımızın dil bilincini zedeleyen önemli bir konunun imlamızdaki kargaşa olduğunu ifade etti. 
Çocuklarımızın düşünce sistemini disipline eden ve anlam birimlerinin anlaşılırlığını kolaylaştıran yazım kuralları okullarımızda tam olarak öğretilmediğini ileri süren Bulut,  bu durumun önemli sebebinin ise bilim adamlarının hala yazım ve noktalama işaretleri konusunda birbiriyle çelişen bilgiler ileri sürmesidir şeklinde konuştu.
Yazım kılavuzu hazırlama görevinin yasal olarak Türk Dil Kurumuna ait olmasına karşın birçok kişi, dernek, yayınevi yazım kılavuzu yayımlamakta kendilerine göre kurallar koyduklarının ifade eden Bulut, ÖSYM Başkanlığı, Türk Dil Kurumunun çıkarmış olduğu imla kılavuzuna uyması gerektiğini ancak ÖSYM`nin bu kılavuza uymadığını vurguladı. 
ÖSYM ile TDK imla kılavuzu konusunda 2006 yılında bir kez görüşme yaptığını ancak sonuç alınamadığına da dikkat çeken Bulut, Başbakan`a şu soruları yöneltti:
1. TDK ve ÖSYM Başkanlığı bu önemli sorunu çözmek için 2006 yılında bir kez toplanmıştır. Ancak sorun çözülmemiş ve bir kez daha görüşme yapılmamıştır. Ülkenin iki saygın bilim kurulu olan TDK ve ÖSYM Başkanlığı hangi sebeple görüşmemekte ve bu soruna çözüm üretmemektedir?
2. İmla Kılavuzunun düzeltilmeme sebebinin ise yazarların maddi çıkarları olarak gösterilmektedir. Bu durum doğru mudur? Doğru ise maddi çıkarlar yüzünden Türkçe`mizin yapısı mı bozulacaktır? 
3. ÖSYM Başkanlığının, Türk Dil Kurumunun çıkarmış olduğu imla kılavuzuna uymamasının sebebi nedir? İki Bilimsel kurulunun anlaşamamasının cezasını öğrencilerimiz mi çekecektir?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli