Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

MHPli Başkan, Katı Atık Projesinin düğmesine bastı

MHPli Başkan, Katı Atık Projesinin düğmesine bastı

Balıkesire kazandırılması planlanan Avrupa Birliği (AB) destekli Katı Atık Dönüşüm Projesi için düğmeye basıldı.

Balıkesir`e kazandırılması planlanan Avrupa Birliği (AB) destekli Katı Atık Dönüşüm Projesi için düğmeye basıldı.
Balıkesir`in AB destekli Katı Atık Yönetimi Projesinde yer teslimi yapıldı. 
Yer teslimi nedeniyle Balıkesir Belediyesi önünde düzenlenen etkinlikte mehter marşları çalındı, etli pilav dağıtıldı. 
Buradaki törende konuşma yapan Belediye Başkanı İsmail Ok, bugünün Balıkesir için son derece önemli ve tarihi bir gün olduğunu söyledi.
Balıkesir Katı Atık Yönetimi Projesinde ihalesi tamamlanan işin yer teslimi büyük bir heyecana yol açtı. Toplam 25 milyon 511 bin 900 AVRO olan proje maliyetinin % 86`lık (% 92`ye tekabül ediyor) kısmının AB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hibe olarak karşılanacağı, kalan miktarın ise Balıkesir İli Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Belediyeler Birliğinin öz kaynaklarından karşılanacağı açıklandı. 
Belediye hizmet binası önünde düzenlenen kutlama etkinliğinde bilgi veren Belediye Başkanı İsmail Ok, burada projeyle ilgili olan AB delegasyonu yetkilileri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcilerini tanıttı. Büyük bir mutluluk ve heyecan yaşadığını bunu da Balıkesirliler ile paylaştığını söyleyen Belediye başkanı İsmail Ok, şunları söyledi:  "Bugün Balıkesir için son derece güzel ve önemli bir gün. Bugün, yıllardır üzerinde arkadaşlarımızla birlikte yoğun bir çalışmanın sonucunda tamamlanan evsel katı atıkların geri dönüşümü projesinin yer tesliminin yapıldığı gün. Onun için bugün Balıkesir için son derece anlamlı ve önemli. Geri dönüşüm tesisi, tıbbi atık sterilizasyon ünitesi, pilot kompost tesisi, sızıntı suyu toplama ve arıtma tesisi, depo gazı toplama ve yakma ünitesi bulunmaktadır. Balıkesir ve çevremiz için son derece mühim, hayati öneme sahip projeyi bugün hayata geçirmenin mutluluk ve onurunu yaşıyoruz. 22 adet çöp toplama konteyneri (sıkıştırmalı araç), 8 adet iş makinesi, 150 adet geri dönüşüm konteyneri, 7 bin 300 adet farklı kapasitelerde evsel atık konteyneri da birliğimize hibe edilecek. Projenin toplam maliyeti 25 milyon AVRO`dur. % 86`sı AB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından hibe edilmiştir, altını çizerek söylüyorum borç değil `hibe`. 100 liralık harcamanın 86 lirası hibe 14 TL`si bu birlikten çıkacak. İnşaat ihalesi 10 milyon 400 AVRO. Bu projeyi bir an önce Balıkesir`e kazandırmak ve hayata geçirmek için başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AB delegasyonunu zaman zaman üzdüğümüzü biliyorum, ama bizlerin amacı bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Ben AB delegasyonu temsilcisi ve Bakanlık temsilcilerinden herkesin önünde özür diliyorum. İşte bu heyecan ve şevkle zaman zaman bu arkadaşlarımızın gönlünü kırdık, onlar da engin ve sonsuz hoşgörüleriyle bize karşı hiçbir zaman art niyetli olmadılar. Ben Balıkesirli hemşehrilerimizin huzurunda AB Delegasyonu Temsilcisi Asuman Özaltay`a, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, İller Bankasına ve yine bu projenin hayata geçmesinde bize destek veren belediyelerimizin temsilcilerine teşekkür ediyorum. Balıkesir Belediyesinin temsilci ve çalışanları, projenin hayata geçmesi için çocuklarından ayrı aylarca Ankara`da fedakarlıkta bulunan arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ediyorum. Ayrıca, kamuoyunda bizlere her türlü desteği veren Balıkesir basınına da teşekkür etmeyi kendime bir borç ve görev addediyorum. Bu projenin önemi % 86`sının hibe olması. Son derece önemli ve büyük bir yatırımın neredeyse tamamına yakınının AB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hibe edilmesi çok önemli. Bugüne kadar evsel atıklarımız vahşi bir şekilde depolanıyor, buradan derelere karışan çöp sızıntı suları başta dereler, bitkiler olmak üzere çevreyi zehirliyor, her türlü canlının yaşamının son bulmasına vesile oluyordu"
Gazi Osman Paşa Mahallesi Muhtarı Şinasi Çağlı, mahalle sınırları içerisinde yer alan çöplüğün bu proje ile kurtarılması ve Balıkesir`e ciddi bir çevre sağlığı getirecek olan projedeki çabalarından dolayı Başkan İsmail Ok`a bir çiçek vererek mahalle halkı adına teşekkür etti. Etkinlik etli pilav ve ayran dağıtılmasıyla sona erdi. İki kazan dolusu pilav ve yüzlerce ayran kısa sürede tükendi.
Balıkesir Katı Atık Yönetimi geri dönüşüm projesinin yer teslimi etkinliğiyle ilgili törene Belediye Başkanı İsmail Ok ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımlar Dairesi ve IPA başkanı Ercan Tortop, AB Türkiye Delegasyonu temsilcisi Asuman Özaltay, AB Türkiye Delegasyonu proje sorumluları, Balıkesir`in merkez Pamukçu Beldesi, Bigadiç, İvrindi, Kepsut, Savaştepe, Susurluk ilçelerinin Belediye Başkan veya temsilcileri ile meclis üyeleri katıldı. Bundan tam 1 yıl önce Balıkesir Katı Atık depolama tesislerinin ve çöplüğün incelendiği bir gezi düzenlenmiş, geziye katılan firma temsilcileri tesislerin primitif (ilkel) olduğunu, bir Avrupa ülkesinde bu şekildeki tesislerin asla faaliyet gösteremeyeceğini söylemiş, ancak, Türkiye`de de anlayış ve uygulamanın yavaş yavaş değiştiğini, Katı Atık Yönetimi Projesinin Balıkesir`e çok büyük faydası olacağını söylemişlerdi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli