Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Mıhlı Çayına HES kurulmasını istemiyoruz direnişi

Mıhlı Çayına HES  kurulmasını istemiyoruz direnişi

Balıkesir ile Çanakkaleyi birbirinden ayıran Mıhlı Çayına hidroelektrik santrali (HES) yapılacağı söylentileri üzerine çevreciler çay kenarında protesto yürüyüşü yaptı.

Balıkesir ile Çanakkale`yi birbirinden ayıran Mıhlı Çayı`na hidroelektrik santrali (HES) yapılacağı söylentileri üzerine çevreciler çay kenarında protesto yürüyüşü yaptı.
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Koruma Platformu, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, Gümçed Edremit Körfez Şubesi ile Küçükkuyu Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, aldıkları ortak bir karar ile bugün Mıhlı Çayı Köprüsü`nde eylem yaptı. 
Kçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Güre Belediye Başkanı Kamil Saka, Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Arslan da eyleme destek verdi.
STK`lar adına yapılan açıklamada, "Kazdağı`nın eşsiz güzelliklerinden biri olan, serin sularında yüzdüğümüz, şelaleleri ve eski taş köprüsü ve değirmeniyle ünlü Mıhlı Çayı`mız tehdit altında. Biz Kuzey Egeliler, HES`lerin yapıldığı derelerde hayatın yok olduğunu `Karadeniz isyandadır!` diyenlerden öğrendik. Suyun hak ve hayat olduğunu `Suyun ticarileşmesine hayır!` diyenlerden öğrendik. Biliyoruz ki, ilk etüt aşamalarının tamamlandığı anlaşılan HES projesi Mıhlı`nın ölüm fermanı olacaktır. Mıhlı Çayı`na HES inşa edildiğinde dere içinde ve çevresindeki ağaçlar kesilecek, tüneller inşa edilecek, su tünellere sokulacak, çayın yatağı susuz kalacak, havza boyunca ekolojik sistem bozulacaktır. Yapılacak inşaat ve hafriyat yüzünden havzanın görsel peyzajı tamamen zarar görecektir. Her yıl, özellikle yaz aylarında yöreyi ziyaret eden binlerce insanın ayağının kesilmesi ile turizm faaliyetleri bitecektir" denildi. Sloganlı yürüyüş olaysız sona erdi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli