Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Milletvekili Akın, erken uyarı sistemine geçilmesini önerdi

Milletvekili Akın, erken uyarı sistemine geçilmesini önerdi

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, ülkemizin genç kıvrımlı jeolojik yapıya sahip olması nedeniyle uyarılarda bulundu ve deprem ihtimaline karşı alınan tedbirler hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlandırılmak üzere soru

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, ülkemizin genç kıvrımlı jeolojik yapıya sahip olması nedeniyle uyarılarda bulundu ve deprem ihtimaline karşı alınan tedbirler hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlandırılmak üzere soru önergesi verdi. Akın, önergesinde deprem riski taşıyan ülkelerin erken uyarı sistemine geçtiğini belirterek, ülkemizde böyle bir çalışmanın yapılıp, yapılmadığını sordu.
Akın, önergesinde şunları kaydetti: ?Türkiye jeolojik olarak genç kıvrım kuşağı üzerindedir. Yurdumuzun % 92?si, nüfusumuzun % 95´i, büyük sanayi merkezlerinin % 98´i ve barajlarımızın % 93´ü, birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. 80 milyon vatandaşımızın ve neredeyse ekonomimizin ana eksenini oluşturan oluşumlar deprem bölgesi üzerindedir. 17 Ağustos´ta ülke olarak yaşadığımız ağır buhranı da göz önünde bulundurursak, deprem ihmal edilmeyen ivedi bir konu olarak gündemimizde olmalıdır. Özellikle uzmanlar Ege bölgesinde yaşanan depremleri artçı olarak nitelendirmektedir. Bu konuyla ilgili olarak; Geçtiğimiz hafta Meksika´da yaşanan 7.1 büyüklüğündeki deprem, erken uyarı sitemiyle vatandaşlara duyurulmuş ve bir felaket önlenmiştir. Ülkemizde erken uyarı sistemi için çalışmalar yapılmakta mıdır? Birinci derece ve ikinci derece deprem bölgelerindeki genel yapı stoku kalitesi envanterleri çıkarılmış mıdır? Türkiye genelinde olası bir depreme karşı alınan önlemler ve çalışmalar nelerdir? Olası bir afet durumunun sebep olacağı can kaybı ve ekonomik-sosyal tahribatın boyutu ne olacaktır??
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false