Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Milletvekili Akın, tarım arazileri hızla azaldı

Milletvekili Akın, tarım arazileri hızla azaldı

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, tarım alanlarının hızla azaldığını söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, tarım alanlarının hızla azaldığını söyledi.
Son 10 yılda Balıkesir büyüklüğünde tarım alanının kaybedildiğini öne süren Akın, ?Böyle giderse tarımda da dışa bağımlılığımız kaçınılmaz olacak? dedi.
CHP Milletvekili Akın, 2009 ve 2018 yılları arasında Türkiye´de tarım alanlarının ciddi oranda azaldığı dikkat çekti.
2009 yılında tahıllar ve bitkisel ürünler, sebze bahçeleri, süs bitkileri, meyve, içecek, baharat bitkileri ve çayır ve mera arazilerinin tamamını kapsayan toplam tarım alanlarının 38 milyon 912 bin hektar olduğunu, bu alanların toplam büyüklüğünün 2018 yılında 37 milyon 817 bin hektar alana gerilediğini ifade eden Akın, ?Ülkedeki tarım alanlarımız % 2,8 azalmış. Az gibi görünebilir. Kilometre kare olarak bakacak olursak, Türkiye´de tarım alanları son 10 yılda 10 bin 950 kilometre kare azalmış demek. Yani Balıkesir büyüklüğünde tarım alanımızı kaybetmişiz. Dünya Bankası verilerine göre Türkiye´nin kaybettiği tarım alanı Lübnan, Kuveyt, Senegal gibi 87 ülkenin yüzölçümünden daha büyük? diye konuştu.
Akın, devamında şunları kaydetti: ?Toprak yoksa tarım, tarım yoksa çiftçi, çiftçi yoksa gıda yok demektir. Ülkeyi tanzim satışlar değil toprak, tarım, çiftçi kurtarır. Tarım arazilerimizi çok iyi korumamız gerekirken geri dönüşü olmayan bir şekilde elden çıkıyoruz. Neden? Çiftçi arazini ekip biçse para kazanamıyor, tarımda maliyet çok yüksek. Tarlasını satıp borçlarını ödüyor, şehre göçüyor. Tarımdan kazanamayan çiftçi tarımı terk ediyor. Tarım Bakanlığı verilerine göre Balıkesir´de 2016´da 42 bin 750 çiftçinin ÇKS´ye kayıtlı olduğunu, bu sayı 2017´de 41 bin 750´ye düştü. İktidarın kurmayları Balıkesir´e gelip ?Balıkesir tarım ve hayvancılığın başkenti´ diye diye böbürleniyorlar. Çiftçiye, besiciye, süt üreticisine yani ekmeğini toprağı işleyerek alın teri döken Balıkesirliye sordunuz mu ?ne kazanıyorsun hemşerim´ diye? Çiftçi kazanmıyor. Tarım çöküyor.?
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı